Ana Papak: "Mislim da Zrinjski može biti prvak"

Ana Papak, HŽRK Zrinjski
Nekadašnja reprezentativka Hrvatske Ana Papak ljetos je završila igračku karijeru u susjednoj BiH, u mostarskom Zrinjskom, a ubrzo i na klupi tog kluba zamijenila oca Zvonka. Krenula je vrlo uspješno.

Mostarski Zrinjski se našao u financijskim problemima, klub je ostao bez trenera, a rukometašice su same predložile Ani Papak da ih ona vodi. Nakon nekoliko dana razmišljanja pristala je. "U životu sam govorila da nikad neću biti trener, gledajući svog oca kroz što prolazi cijeli život i kako je to težak posao. Međutim, prilika mi se otvorila nenadano, prestala sam igrati, a trenersko mjesto u ekipi je bilo upražnjeno. Čelnici kluba su mi ponudili i nakon kratkog razmišljanja, odlučila sam prihvatiti izazov," kaže Splićanka na privremenom radu u Mostaru.

Posao joj je olakšala spoznaja da su je dojučerašnje suigračice prihvatile: "Pa mogu reći da to ima svojih prednosti, a i mana. Dobro je što ih poznajem u dušu, svaka kad prođe kroz ulazna vrata u dvoranu, po njihovim izrazima lica znam što im je i kako se osjećaju taj dan, dok su lošije stvari već ostale iza nas. Djevojkama je trebalo određeno vrijeme u početku da prihvate promjenu i da shvate da ja više nisam igračica nego trenerica, da je moja riječ glavna na terenu. Od trenutka kad su to shvatile i posložile kockice u glavi, od tada smo počeli nizati uspjehe."

Ana priznaje da joj je otac Zvonko puno pomogao u razumijevanju rukometa, zahvalna mu je jer je u rukometu najviše naučila od njega, a danas će reći kako bi, da ga je više slušala, bolje prošla u životu. Pod vodstvom mlade trenerice Papak Zrinjski je postao jesenski prvak BiH i prekinuo višegodišnju dominaciju banjalučkog Borca. "Za početak sam zadovoljna, iako smatram da bez ovakve ekipe odličnih djevojaka, kako na terenu tako i izvan njega, ne bi imali ovakav rezultat. Jer, radimo u jako lošim uvjetima, nemamo termina za trening, nikakve financijske naknade. Curama kapa do poda," dodaje Ana.


Pod vodstvom Ane Papak Zrinjski je uspio pobijediti Borca u Banja Luci. To je Banjalučankama bio prvi poraz kod kuće poslije sedam godina. Sad Mostarke imaju sve u svojim rukama: "Mislim da Zrinjski može biti prvak, s tim da drugi dio sezone nemamo pravo na kiks, kao u prvome kad smo izgubili od Krivaje na startu prvenstva. Ako nas zaobiđu ozljede, smatram da će se pehar vratiti tamo gdje mu je i mjesto, u Mostar, grad koji ima dugu tradiciju ženskog rukometa, ali i grad koji je okrenuo leđa svojim najboljim sportašicama."

Domaći uspjesi prošli bi nezapaženo da Zrinjski nije u trećem kolu Challenge kupa eliminirao favorizirani austrijski Unioz iz Korneuburga. Zrinjski nije imao novca za organizaciju utakmice, pa su se oba susreta igrala u bečkom predgrađu. Prvi je završio 24:24. U drugom je Anina ekipa slavila 30:25 i prošla u osminu finala, gdje je suparnik makedonsko Kumanovo. "Dobit ćemo detaljnije informacije o njima, a ono što sada znamo jest da se radi o ekipi koja nije nepobjediva. Dat ćemo sve od sebe da ih prođemo i nastavimo nizati povijesne uspjehe kluba," smatra trenerica Papak.

Splićanka tvrdi da je kvaliteta rukometa u Hrvatskoj ipak veća nego u Bosni i Hercegovini, premda se razlika smanjuje. A ona to mjerodavno može procijeniti jer je igrala s odličnim rukometašicama i u Hrvatskoj, i u BiH, pa i u reprezentaciji: "Počela sam igrati s trinaest godina. Igrala sam za Split, Vranjic, Trešnjevku, Pulu, španjolske klubove Alcobendas i Murciu i na kraju karijere za Zrinjski. U reprezentaciji sam igrala s Majom Zebić, Andreom Penezić, Mirandom Tatari, Jelenom Grubišić, a od klupskih suigračica bih istaknula Sonju Bašić, Ninu Jukopilu, Elenu Nemaškalo, Renatu Pavlačić..."

Na kraju je, govoreći o svojim trenerskim ambicijama, Ana Papak naglasila:"Što se tiče ambicija, uvijek ih postavljam visoko, što god radila u životu, pa tako je i s trenerskim poslom. Ne znam hoću li napraviti bolju trenersku nego igračku karijeru, ali dat ću sve od sebe, pa što Bog da." Simpatična Splićanka u Mostaru ima potporu svoje složne ekipe koja će u proljetnoj polusezoni biti jača za dvije nove igračice, ali i još spremnija, jer dok su ostali klubovi već na odmoru, Ana Papak svojim igračicama odmor će dati samo za Božić i Novu godinu.

Izvor: hrsport.net