Vidjelica Vicka: I Dodig i Čilić su poruka Međugorja

Ivan Dodig, Međugorje, Vidjelica Vicka, Marin Čilić, Ivan Dodig

Dok je ostatak svijeta spavao, prava erupcija oduševljena prolomila se tek oko pet sati ujutru. "To, brateee, too-oo", vrištao je Željko Dodig, više ne mareći za san svojih susjeda, jer je njegov brat u cik zore, u miljama dalekom Montrealu napravio čudo. U trilerskom prevratu, "mali" iž međugorskih Krstina, našemu koje po broju izvanserijskih sportskih individulaca zaslužuje epitet novog međugorskog fenomena, poslije tri sata i devet minuta u drugom kolu turnira izbacio je drugog tenisača svijeta velikog Rafaela Nadala.

Piše: Zdenko Jurilj/Zoran Krešić Večernji list

Ponovno gledali meč

Neočekivana vijest, koja je u očaj bacila Mađioničare diljem svijeta i zadivila svjetsku sportsku javnost, uključujući onu s istočne strane granice koja se ponosi svojim prvim teniskim reketom (Novakom Đokovićem), u Dodigovu rodnom mjestu Međugorju i Hercegovini percipirana je kao "novo čudo". 

Čudo u koje onako euforični Međugorčani nisu u početku vjerovali pa su jučer nekoliko puta vrtjeli snimku teniskog meča, uključujući i Dodigova brata Željka, oca Tomislava i strica Žarka. "Gledamo ponovno meč! Ne možemo vjerovati što je Ivan napravio, pa ga opet moramo pogledati", bila je jučerašnja kratka Željkova konstatacija, inače dobrog poznavatelja bijelog sporta, koji je po struci teniski trener i sudac.

Vijest da je njihov susjed Marin Čilić, čija je kuća od Dodigove udaljena samo stotinjak metara, pobijedio Del Potra samo je povećala tenisku euforiju u Međugorju. Toliku da se oglasila inače za javnost i medije rezervirana Gospina vidjelica Vicka.

Napominjući kako izravne mečeve ne prati, ali da pozorno prati rezultate mladih darovitih Međugorčana, Dodiga i Čilića, vidjelica Vicka kazala je za Večernjak kako se raduje svakoj njihovoj pobjedi. "Drago mi je da su mladi uspješni, neka ih Bog blagoslovi, imaju veliki dar za tenis i trebaju ga iskoristiti.

Oni su još jedna poruka iz Međugorja u svijet", istaknula je međugorska vidjelica. U međugorskom naselju Krstine, gdje u jednoj ulici u rasponu od petstotinjak metara udaljnosti uz teniske asove Marina Čilića i Ivana Dodiga još žive Marin Šego, vratar rukometne reprezentacije Hrvatske, Vladimir Vasilj, vratar vatrene nogometne reprezentacije Hrvatske, i Andrija Stipanović, odličan košarkaš koji igra u Belgiji, priča se samo o jednom.

Kanađani oduševljeni

"Ovdje se veselimo i tenisu, i košarkci, i rukometu, i nogometu. U svim sportovima ima naših susjeda", oduševljeno su kazali Dodigovi i Čilićevi susjedi s Krstina, slaveći još jedan uspjeh.

Da je kojim slučajem komentator meča Dodig - Nadal, s kanadske TV kube CBC, koji je sipao komplimente na račun igre tipa "great game", "surprise win for Dodig", znao iz kakvog malog, ali bogatog sportskog rasadnika dolazi Ivan Dodig, sigurno bi kazao uredniku da o Krstinama napravi reportažu.

Ono što jake sportske nacije traže u rasponu od nekoliko tisuća kilometara, Međugorje ima na 500 metara - dvojicu najboljih hrvatskih tenisača, dvojicu odličnih rukometnih i nogometnih vratara, odličnog košarkaša. "Možda je to zemljom ili vodom", šale se mještani Krstina na račun svojih sportskih asova.