Vaterpolisti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije u jedinstvenoj ligi

vaterpolo hrvatska, vaterpolo, Hrvatska, crna gora, barakude, vaterpolo, Hrvatska, vaterpolo, nova regionalna vaterpolska liga, Vaterpolo saveza Srbije, Vaterpolo savez Crne Gore, sponzor Triglav osiguranje, Vaterpolisti Hrvatske, vaterpolo
Ždrijebom je odlučeno da će se u skupini A natjecati riječko Primorje, zagrebačka Mladost, Budva, splitski POŠK i Jadran, mariborski Branik, kragujevački Radnički i beogradski Partizan, dok će skupinu B činiti dubrovački Jug, Jadran iz Heceg Novog, splitski Mornar Brodospas, kotorski Primorac, zagrebački Medveščak, Opatija, beogradska Crvena zvezda i novosadska Vojvodina.

Za predsjednika novoformirane lige, kvalitetom najjače u Europi, izabran je dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić, a dopredsjednici će biti predsjednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić, predsjednik skupštine Vaterpolo saveza Crne Gore Đuro Marić i predsjednik Vaterpolo saveza Slovenije Rok Vehovec.

Ligu će u prvoj sezoni, koja će započeti 4. listopada, činiti osam hrvatskih klubova, četiri srpska predstavnika, tri crnogorska i mariborski Branik kao predstavnik Slovenije. Klubovi će biti podijeljeni u dvije skupine. Ždrijebom je odlučeno da će se u skupini A natjecati riječko Primorje, zagrebačka Mladost, Budva, splitski POŠK i Jadran, mariborski Branik, kragujevački Radnički i beogradski Partizan, dok će skupinu B činiti dubrovački Jug, Jadran iz Heceg Novog, splitski Mornar Brodospas, kotorski Primorac, zagrebački Medveščak, Opatija, beogradska Crvena zvezda i novosadska Vojvodina.

U prvom dijelu natjecanja klubovi će odigrati 14 kola unutar skupina. Po završetku će četiri prvoplasirane momčadi iz svake skupine formirati novu skupinu u kojoj će biti odigrano dodatnih osam kola, a bit će formirana i skupina klubova koji će u prvom dijelu biti plasirani od 5. do 8. mjesta. O pobjedniku lige će, nakon druge faze natjecanja, odlučivati četiri najbolje plasirane momčadi na Final Fouru. Od sljedeće sezone regionalna liga bi trebala biti podijeljena na dva kvalitativna razreda, A-1 i A-2 ligu, koje bi bile formirane na osnovi rezultata iz ove sezone. Tako bi A-1 ligu činilo deset najbolje plasiranih klubova, dok bi se ostali natjecali u A-2 ligi, kojoj će vjerojatno biti priključeno još nekoliko klubova iz Srbije.

Još nije poznato gdje će biti sjedište lige, ni hoće li biti osnovana posebna tvrtka koja će ligom upravljati. Vodstvo lige je u pregovorima s nekoliko televizijskih kuća za prava prijenosa. Generalni sponzor lige je Triglav osiguranje, s kojim petogodišnji ugovor, prenesen iz bivše Jadranske lige, vrijedi do travnja 2015. godine.

»Osjećam veliko zadovoljstvo što smo uspjeli napraviti najjaču ligu u Europi. Svi srpski klubovi su bili jedinstveni, željeli su ući u ovu ligu. Trudit ćemo se da i organizacija lige bude vrhunska. Vjerujem da ćemo kroz ovu ligu stvarati buduće šampione kakvih je na ovim prostorima već bilo«, izjavio je predsjednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić.

»Ova liga se može nadati dobrom početku i da će pridonijeti dizanju vaterpola na još jedan veći nivo. Treba iskoristiti ovaj medijski trenutak. Ako ne može ovakva liga, onda ne znam kakva može pobuditi interes kod ljudi. Perspektiva vaterpola na ovim prostorima bi kroz ovu ligu trebala biti još bolja«, mišljenje je predsjednika skupštine Vaterpolo saveza Crne Gore Đure Marića.

»Ulaskom Srbije, koja nam značajno povećava marketinško tržište, ulaskom jedne TV kuće, nadam se da će biti stvoreni preduvjeti da možemo pomoći klubovima u pokrivanju troškova sudjelovanja u samoj ligi. Glavna pitanja smo definirali, otklonili sve nejasnoće i punim jedrima možemo krenuti u novu natjecateljsku sezonu s uredno postavljenim ambicijama i za ono što nas očekuje u godinama koje slijede«, zaključio je Perica Bukić, predsjednik nove Triglav regionalne vaterpolske lige.

Hina