U Subotici osnovan HAŠK Zrinjski: Duh hrvatstva nije pokleknuo

HAŠK rinjski, Subotica

USubotici je u petak, 6. svibnja, u dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« održana osnivačka skupština Hrvatskog amaterskog športskog kluba Zrinjski. HAŠK Zrinjski prva je hrvatska udruga u Srbiji, odnosno Vojvodini, koja djeluje na razvoju sporta. Nastavlja tradiciju JŠK Zrinjski utemeljenog 1932. godine.

 

Klub je utjemeljen 1. siječnja 1932. godine u gostioni Letić u blizini Bačkinog igrališta, po imenom Šport Klub Zrinjski. Začetnik i idejni tvorac koji je imao smjelosti za osnivanje je bio Luka Božaković. Samo ime Zrinjski je zadovoljilo ovdašnje Hrvate. Uprava , članstvo i sportisti su vaspitani u sportskom duhu, a posebice u u hrvatskom nacionalnom duhu i svijesti. Napredak ŠK Zrinjski je bio takav, da su polovicom 1934. godine imali dvije stotine članova, nogometni igrački kadar je mogao računati na pedesetak aktivnih igrača.

Ovom prigodom želimo zahvaliti prvoj Upravi: predsjedniku: Ivanu Hatvaniu dopredsjednicima: Joci Letiću i Antunu Kovačiću tajnik: Antun Stipić II tajnik: Stevan Gabrić bilježnik: Toma Nedeljković II bilježnik: Lazo Svirčević rizničar: Lazo Stipić II rizničar: Luka Bačić referenti: Luka Božaković i Stjepan Šarčević kontrolori: Ive Šarčević i Tomo Marcikić liječnici: dr. Ivan Poljaković i dr. Đeno Pančić odvjetnik: Stjepan Matijević.

Prvu prikaznu utakmicu je digrao po (izvoru: Jugoslovenski dnevnik 14.06.1932.) SK Zrinjski – SK Poštari 2:1 Prema dostupnim podatcima točka na djelovanja kluba je stavljena 1945. godine, tada je nova narodna vlast zabranila svim kulturnim i sportskim udrugama sa nacionalnim predznakom obnovu rada.” Zatim se predsjednik Inicijativnog odbora Lazo Brejar obratio sledećim riječima „Sve vas srdačno pozdravljam ove svibanjske večeri, kada se u Subotici obnavavlja rad Bunjevačko-Hrvatske Uduge. Dobro došle na obnoviteljsku Skupštinu Hrvatskog Amaterskog Športskog Kluba „Zrinjski“. Poslije izbora radnog predsjedništva, izabrana su radna tijela. Na skupštini je usvojen i novi Statut udruge.

Za predsjednika Supštine HAŠK Zrinjski je izabran Franjo Dević, koji je po Statutu I član Upravnog odbora. Izabrani su i članovi Glavnog odbora: Josip Ivanković, Petar Tikvicki, Petar Skenderović, Bela Lipozenčić Zlatko Ifković, Lajčo Alaga, Miroslav Križanović, Marinko Miković. U Nadzorni odbor izabrani su Ivica Stipić, Franjo Ružinski I Lazar Baraković. Za predsjednika Udruge , a koji obavlja i funkciju predsjednika Upravnog odbora je izabran Petar Tikvicki.

„Današnjim danom ispisujemo novi list u životu hrvatske zajednice na ovim prostorima. Ponosomo se onim što su nam naši pretci ostavili, ali i održati tradiciju nečega ne nosi sa sobom samo čast nego i odgovornost. Duh hrvatstva nije poklekao pod nedaćama vremena prostora na kome živimo. Želimo stoga da i naši potomci kako kroz druge djelatnosti tako i kroz rad ovoga kluba prime u naslijeđe i zdravim duhom nastave očuvanje tradicije svoga roda. Želimo odgajati zdravu mladež, slobodnog duha koji će svojim doprinosom u budućnosti osnažiti zajednicu Hrvata. Osobno ću se zalagati da maksimalno doprinesem što boljem radu kluba. Neka nas različitosti obogate, ali neka nas uvijek vode zajedničkom cilju! “, u svom izlaganju je rekao predsjednik Skupštine Franjo Dević.

„U ovom trenutku ne mogu davati velika obećanja , ali mogu obećati puno rada i istrajnosti. Te daću moje 24 godišnje iskusto provedneo u sportu prenijetini na svoje suradnike, na naše sportaše. Spreman sam se obvezati da ću osim osnovne predsjedničke funkcije , voditi brigu o svim segmentima kluba - praćenjem igračkog kadra, koordinacijom rada sekcija i svih uzrasnih kategorija. Pozivam i sve ljude dobre volje da pomognu klubu, a da bi tako mogli naš Zrinjski podići na razinu kakvu je nekada imao. Važno je naglasiti da će se u HAŠK Zrinjski sustavno raditi sa mladom generacijom, pionirima i juniorima, da bi se natjecali , te sa svojim rezultatima pronosili slavu Zrinjskog.

Kao prve smjernice u radu će biti da na prvoj sjednici Upravnog odbora formiramo nogometnu i konjičku sekciju, te potom šahovsku i pikado, ted a izabermo uprave tih sekcija.Neka nam je HAŠK Zrinjski vječni!”, rekao je predsjenik Uprava Petar Tikvicki u svom izlaganju. Od gostiju na Skupštini su nazočili dogradačelnik grada Pero Horvacki, predsjednik odjela za sport HNV-a Petar Kuntić, Blaško Temunović, kao I Ivan Hatvani, potomak prvog predsjednika Ivana Hatvaia. Boje kluba će biti plavo bijela. Na Skupštini je za zaštitnika HAŠK Zrinjski izabran blaženi Ivan Pavao II. Z Ifković.

puckakasina.com