FOTO  Talijan Quinzi pobjednik turnira Sarajevski kiseljak open 2016.

kiseljak open, tenis, turnir
Malo mjesto za veliki teniski spektakl. Tako bi se u najkraćem mogao opisati još jedan, po riječima sudionika, vrhunski organiziran teniski turnir iz serije Futures koji je posljednjih devet dana igran na terenima Teniskog kluba „Elliptic" na Gromiljaku, u općini Kiseljak.

Turnir kojeg već 17 godina zaredom organizira Teniski klub „Elliptic" već se sedmu godinu zaredom igra pod okriljem ITF-a, Međunarodne teniske organizacije i boduje za ATP ljestvicu. Brojna publika na kraju je uživala u finalnom meču između Dejana Katića iz Srbije i Talijana Gianluigija Quinzija. Katić je do finala došao tako što je u polufinalnom meču izbacio Francuza Laurenta Lokolija dok je Quinzi bio bolji od prvog nositelja turnira Šveđanina Christiana Lindella.
U finalu je slavio Quinzi rezultatom 6:2- 6:4. Uz pokal, pobjednik koji je trenutačno 436. na ATP ljestvici, osvojio je 18 bodova, novčanu nagradu u iznosu od 930 eura, nagrade sponzora, ali i prekrasne dojmove koje će sa sobom ponijeti iz Gromiljaka. A to u svijetu tenisa nije mala stvar budući da je Quinzi prije tri godine bio pobjednik juniorskog Wimbledona. „Prvi put sam u Kiseljaku. Dojmovi su jako dobri, turnir je bio odlično organiziran, ljudi su jako ljubazni, publika odlična. U finalu sam imao dostojnog protivnika kojem želim puno uspjeha u nastavku natjecanja koja ga očekuju. Moram priznati da sam pred finalni meč bio malo nervozan, ali u konačnici sve je dobro završilo. Nadam se ponovnom dolasku u Kiseljak", izjavio je Quinzi, pobjednik teniskog turnira „Sarajevski kiseljak open 2016.".

Srbin Dejan Katić čiju je karijeru u posljednje vrijeme obilježio niz ozljeda hrabro je izdržao do kraja. Uz pokal za drugo mjestu, u Gromiljaku je prikupio 10 bodova uz pomoć kojih će ostvariti značajan napredak na ATP ljestvici na kojoj je trenutačno 825. igrač. Katiću je pripala i nagrada u iznosu od 535 eura, a i simpatije publike očito su bile na njegov strani. „Puno hvala na potpori publici koja je bila izvanredna. Nisam se predao unatoč ozljedama a finalu sam imao fantastičnog protivnika kojemu od srca čestitam. Sve čestitke i organizatorima ovog vrhunskog turnira", kazao je Katić.

Nakon podjela pokala i nagrada pobjednicima, okupljenima je nekoliko riječi upitio i Robert Biletić, direktor Turnira. „Iza organizacije ovog događaja stoji uigran tim ljudi. Nadam se da smo ispunili očekivanja i sudionika i publike. Ja sa svoje strane mogu ocijeniti publiku riječima kako je jedinstvena i nema je nigdje na svijetu", poručio je Biletić. Turnir je službeno zatvorio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak koja je i ove godine bila suorganizator ovog sportskog događaja koji je odavno prerastao granice općine . „Ono što vrijedi treba njegovati i čuvati. Vidimo se stoga dogodine", poručio je načelnik Kiseljaka. Uz Mišurića Ramljaka na svečanosti zatvaranja Turnira bila je i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, inače jedna od osoba koja kontinuirano pomaže održavanje Turnira od samog početka. Turnir je i ove godine nosio ime generalnog sponzora tvrke „Sarajevski kiseljak", a pomogle su i brojne druge tvrtke iz Kiseljaka i cijele regije. Na turniru je inače sudjelovalo 85 igrača iz 18 zemalja, od europskih do prekooceanskih kao što su Australija i Brazil te daleki Japan.

Podsjećamo, ukupan nagradni fond turnira je 10 000 američkih dolara a osim Općine Kiseljak i predsjedateljice Bradara, turnir su podržali i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, županijsko ministarstvo obrazovanja, te brojni sponzori:
Heineken, JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Croatia osiguranje, Mix company, Marcaffe, Frozen Berries, Motel Zigi, Ceste company, pekara Matić, sportsko-rekreacijski centar Romari, tvrtka Barić, Motel Maks, t Duno lit d.o.o., Eurosport Kiseljak, tekstilna radnja Valentino, Reumal, foto studio Pavlović, Delta security str. Nina te medijski pokrovitelji HRT Kiseljak