Svijet u šoku: Nadal se dopingira?

Nadal
kojem se podvrgao radi oporavka od ozljede, može da se vodi pod doping sredstvo, prenio je Telegraf.rs.

Španjolac je 5. studenog napustio bolnicu u Barceloni nakon operacije slijepog crijeva.

Međutim on je u oporavku od ozljede leđa koristio PRP metodu (Platelet rich plasma) ili terapija Stem stanicama, oko koje se digla i velika prašina, a koja se smatra dopingom u Italiji.

Koristio krv za oporavak

U intervjuu za "El Mundo" Nadal je odbacio optužbe:

- Ne vjerujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju dana mi se moramo voditi globalnim standardima, a ne samo talijanskim ili španjolskim - rekao je Rafael.

On je istaknuo da je samo radio tretman koji je dozvoljen i da nikada ne bi ugrozio svoje zdravlje.

Španjolac je patio od ozljede leđa čitave sezone zbog čega se na kraju odlučio za ovaj tretman.

Što je zapravo PRP metoda?

Ova metoda je uveliko poznata i ne predstavlja ništa epohalno. Zapravo, doktori izvade krv iz tijela sportaša, a zatim je u posebnim tretmanima  obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme. Zatim te iste trombocite (pomažu rast stanica) ubrizgavaju u ozlijeđeno mjesto sportaša, kako bi se što prije i bolje oporavio.

Ovaj tretman je Nadal primjenjivao i kod ozljede koljena prije dvije godine i tada se prvi put pričalo o ovoj metodi i sumnjalo na doping.

Metoda PRP (Pi Ar Pi) koristi se kod ozljeda mekih tkiva, ligamenata, mišića, tetiva i kod istegnuća istih.

Međutim, mora se znati da to nije nikakvo čudo i da samo pomaže u oporavku, a da li je doping sredstvo za sada Svjetska doping agencija nije donijela tu odluku da je svrsta u nedozvoljenu, već se primjenjuje u odnosu od zemlje do zemlje.