Sandra Perković izbačena iz Dijamantne lige; kakva nepravda prema najboljoj hrvatskoj atletičarki

Sandra Perković

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odredila je discipline koje će biti u programu Dijamantne lige za 2020. godinu. Među odabranima, kao što se i proteklih mjeseci najavljivalo, nema bacanja diska, a to znači kako najbolju hrvatsku atletičarku Sandru Perković nećemo gledati na borilištima najelitnijeg serijala atletskih mitinga...

Osim bacanja diska iz programa Dijamantne lige ispali su troskok te utrke na 200 metara i 3000 metara sa zaprekama. Odluka IAAF-a odnosi se na i na mušku i na žensku konkurenciju.

Tako našu najbolju atletičarku sigurno nećemo sljedeće godine gledati u najjačoj konkurenciji najboljih svjetskih atletičara i atletičarki. Ujedno to za Sandru znači i pozamašan financijski gubitak jer u pitanju su deseci tisuća dolara od premija, a nastupi u Dijamantnoj ligi vežu i izdašne sponzore.

Napomenimo kako će 'reformirana' Dijamantna liga imati 14 mitinga u programu i već tradicionalni finale u Zürichu. Atletičari i atletičarke natjecat će se u 12 disciplina, a čelnici IAAF-a pojasnili su kako su bacanje diska, troskok i utrka na 3000 metara sa zaprekama izbačeni jer su 'na dnu popisa zanimljivih disciplina po izboru anketiranih gledatelja', dok je utrka na 200 metara 'žrtvovana' zbog one puno popularnije na 100 metara, a željelo se donekle i rasteretiti sprintersku konkurenciju jer se većina natjecala u obje discipline.

No, najavljeno je kako će se bacanje diska naći na jednom od 12 mitinga Dijamantne lige, no sigurno neće biti u finalu u Zürichu.

Sandra Perković ipak neće ostati bez natjecanja jer će utjehu pronaći na Continental Touru, novoj seriji mitinga koja će nominalno biti stepenicu niže od Dijamantne lige.

Iz IAAF-a su objavili i to kako će na kraju sljedeće sezone ponovno procijeniti sve discipline, pa i one izbačene, kako bi donijeli što kvalitetniju odluku o programu disciplina za 2021. godinu...

Tportal.hr