Rusija suspendirana sa Zimskih olimpijskih igara

ruski olimpijski odbor
... za troškove Međunarodnog olimpijskog odbora.

Odluka je donesena zbog dopinga koji su sponzorirali ruski organi tijekom Olimpijskih igara u Rusiji.

Međutim, MOO je dozvolio ruskim sportašima, ako žele, da se natječu u uniformi pod nazivom "Olimpijski sportaša iz Rusije" pod uvjetom da mogu dokazati da nisu bili uključeni u državni doping program.

Ruski sportaši pozvani da se natječu, će pod olimpijskom zastavom, a Olimpijska himna će se svirati na svečanoj ceremoniji dodjele medalja, ukoliko ih ovi sportaši dozvole.

Vitaliju Mutku, tadašnje ministru sporta, a sada zamjeniku premijera Rusije, zabranjeno je bilo kakvo sudjelovanje na svim budućim olimpijskim igrama.

Mutko je trenutno šef organizacionog odbora za Svjetsko prvenstvo u 2018. godini i u petak je odbacio navode da je došlo do sistematskog dopinga, prenosi The Guardian.

Odluku MOO-a objavio je večeras predsjednik Thomas Bach, nakon što je izvršni odbor od 14 članova razmotrio Izvješće Šmidove komisije, koja je u proteklih 15 mjeseci ispitala da li postoji "institucionalna zavjera" ruskih dužnosnika u okviru Ministarstva sporta kako bi ostvarili bolje uspjete tijekom Ljetne olimpijade u Londonu i Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Zimske olimpijske igre 2018. u Pyeongchang, počinju za 66 dana, 9. veljačei trajat će do 25. veljače.