POVIJEST Makarskog SPORTA

Makarska, sport
Nakon višegodišnje organizacije oko samog izdavanja i na tisuće volonterskih sati, isplatio se dugogodišnji trud i rad, strpljenje i upornost, svima nam dragog Milivoja Čiće Čapete. Desetogodišnji istraživački rad, današnjeg 94-godišnjaka ugledao je svjetlo dana uz pomoć Zajednice sportskih udruga Grada Makarske i njenog predsjednika Mira Urlića, Grada Makarske, Vodovoda d.o.o , te zajednice sportskih saveza i udruga Splitsko dalmatinske županije koji su sudjelovali u tiskanju oko 500 komada knjige. Sada Sport makarska ima tu čast da zbirno djelo podijeli na svojim web kanalima i tako još proširimo glas o ovom VELIKOM djelu "malog čovjeka".

Na predstavljanju knjige su govorili : Miro Urlić, predsjednik ZSUGM i profesor na Odsijeku za povijest Filozofskog fakulteta sveučilišta u Splitu - Stjepan Ćosić. - U istraživačkoj praksi kulture sjećanja bitan element čine mjesta sjećanja. Upravo o tome je riječ o ovoj knjizi, o osobnim i kolektivnim, generacijskim i translegeracijskim mjestima
okupljanja, komemoracija, proslava i uspomena koja su obilježila živote. U našem primjeru, makarskom sportu, takvih je mjesta čitav niz o kojima se može pisati i razgovarati. Lijepo je imati prošlost jer ona stvara povijest, ali nije zdravo samo živjeti u njoj. I upravo zato je riječ „Razvoj" u naslovu ove knjige toliko osobita i važna. Kao i riječ razum, razvoj je danas riječ koja je potpuno ‘izvan mode', ali ja osobno vjerujem u sadržaj tih riječi i smatram da je ovaj pregled razvoja makarskog sporta napisan upravo zato kako bi makarski sport uz svoju prošlost mogao imati i budućnost - kazao je Ćosić.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dio tima koji je omogućio tiskanje ove vrijedne knjige značajne ne samo za sve sportaše,
već i za sve žitelje grada Makarska. Ovo su sigurno trenutci koje priželjkuje svaki sportski djelatnik, a pogotovo kada je to knjiga koja prva prikazuje cjelokupni makarski sport od njegova začetka do 2008. godine na ovom području. Prvenstveno bih zahvalio autoru knjige g. Milivoju Čići Čapeti na brižljivo skupljenim materijalima, razvrstanim i prikazanim u knjizi. Naime, nije bio ni jednostavan, ni kratak put od same ideje do realizacije knjige. Prvotno se rodila ideja kod tadašnjeg predsjednika Zajednice sportova g. Drage Lulića i Izvršnog odbora koji je tada bio u sazivu (mandatno razdoblje 2006. - 2010. godine) o evidenciji Makarskog sporta i sportskih uspjeha u Makarskoj, te je osnovan Odbor za povijest športa Zajednice.
Za predsjednika odbora je izabran g.Čapeta koji je zatim vrijedno skupljao zapise, materijale i fotografije s različitih sportskih događanja. Nažalost, odbor za sport je prestao funkcionirati, ali na sreću to nije spriječilo našeg Milivoja da nastavi prikupljati materijale te ih objedini u jedinstvenu knjigu na ovom području - Povijest Makarskog sporta!
Naglašavam da je ovo viđenje Makarskog sporta iz pera g. Milivoja s kojim se neki kroničari možda i neće u potpunosti složiti. Mojim dolaskom na čelo Zajednice sportova u Makarskoj uvidio sam važnost ovog rukopisa i uz podršku članova Izvršnog odbora i tajnice Zajednice sportova gđa Danijele Vujčić , uspjeli smo i realizirati tiskanje ovog vrijednog materijala. Odustali smo od prvotne ideje da nadopunimo povijest s podatcima od 2008. g. do današnjeg dana, kao i ispravcima eventualnih krivih navoda i činjenica jer to onda ne bi bilo biografsko djelo našega Milivoja. Ovom prigodom bih se svakako zahvalio predstavnicima Grada Makarska, kao i Splitsko-dalmatinskoj županiji bez čije financijske pomoći ne bi ni došlo do tiskanja knjige. 6 Nadam se da će ova knjiga poslužiti sadašnjim i budućim generacijama sportaša kao orijentir u veliku kvantitetu, a naravno i kvalitetu makarskih sportaša i sportskih klubova. Naravno da će ih motivirati da i oni postanu dio makarskog sporta svojim sportskim rezultatima, jer sasvim sam siguran da ovo nije jedina knjiga o makarskom sportu i da će makarski sportaši svojim sportskim rezultatima i uspjesima prisiliti kroničare da se prihvate pera i napišu još poneku knjigu o vrijednim i vrhunskim sportašima u Makarskoj - Predsjednik Miro Urlić.

Recenzent knjige : dr.sc.Stjepan Čosić, oblikovanje i priprema: Digital Studio Brzica, lektor: Ankica Ravlić, prof i Vanja Selak, prof. Tisak - Digital Studio Brzica , web : SportMakarska