Pobjednički start Marina Čilića

Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, suspenzija, tenis

Iako zaista nije briljirao, Marin Čilić pobjednički je započeo zemljanu sezonu. U svom prvom nastupu četvrti nositelj Monte Carla je sa 6:7 (4), 6:1 i 6:4 bio bolji od nepredvidljivog Rusa Igora Andrejeva (55.) i tako povisio prednost u međusobnom omjeru na 4-1. Meč je trajao dva sata i 51 minutu, a bio je protkan oscilacijama obojice tenisača, o čemu dovoljno govori i podatak o čak 37 break lopti!

S obzirom da od servisa nije imao praktički nikakve koristi, Čilić se već od samog početka meča našao u neprilikama. Andrejev je bio opasniji protiv servisa te je napravio i prvi break u meču. Čilić je brzo nadoknadio zaostatak i poveo 4:3, no u devetom gemu ponovno je ispustio početni udarac. Međutim, na servisu za set Andrejev je napravio dvije neprisiljene pogreške, malo se tu umiješala i sreća, i Marin se opet vratio u igru.

U tie breaku četvrti nositelj bio je taj koji je prvi zaprijetio i poveo mini breakom 2:1. Rus je s druge strane uzvratio s četiri poena u nizu i primakao se osvajanju prvog seta. Marin je smanjio na 5:4 i dobro započeo deseti poen, ali ga je ipak izgubio i nekoliko trenutaka poslije 26-godišnji Moskovljanin je zaključio set u svoju korist sa 7:4.

Drugi set otvoren je desetominutnim servis gemom Andrejeva. Poslije tri propuštene break prilike Čilić je napokon realizirao četvrtu i na najbolji mogući način krenuo u misiju preokreta. Taj gem oduzeo je Andrejevu mnogo snage, što se zorno moglo vidjeti u trećem gemu u kojem je izvukao 15-40, ali je na trećoj break lopti bio nemoćan i već se našao u dvostrukom breaku zaostatka.

Marin je vidljivo podignuo razinu svoje igre, no veliku ulogu u drugom setu, možemo slobodno reći i ključnu, imao je upravo taj prvi gem. Kod 4:0 Marin je imao priliku povesti i 5:0, no onda je uslijedio njegov dugi servis gem u kojem je Andrejev imao čak četiri break lopte za eventualni povratak u set. Čilić se u tim trenucima dosta mučio, no ipak je uspio zadržati servis i zatim trećim breakom s ukupnih 6:1 odvesti meč u odlučujući set.

U njemu je Andrejev imao sve na pladnju, ali je zakazao u realizaciji. Imao je break kod 3:2 i 4:3, no nije imao dovoljno koncentracije potvrditi prednost i doći na korak od pobjede. Marin je ponovno pronašao svoju pravu igru i s tri uzastopna gema postao prvi tenisač koji je izborio treće kolo.

Tamo ga sigurno čeka još jedan zahtjevan zadatak. Protivnik će mu biti Andreas Seppi ili bolji iz susreta Montanes - Baghdatis. U svakom slučaju, u četvrtak će Marin morati prezentirati puno bolju igru ukoliko želi do četvrtfinala u Kneževini.

ATP Masters 1000 Monte Carlo, 2.227.500, drugo kolo:
Marin Čilić (Hrvatska, 4) - Igor Andrejev (Rusija) 6:7 (4), 6:1, 6:4

V. Babić/sportnet.hr