Paragliding, sport za avanturiste

U zraku ste samo vi, vaše krilo, sjedalica u kojoj se nalazite i prekrasna priroda. Kao i svaki drugi sport tako i ovaj zahtijeva poznavanje osnova kao što su vremenski uvjeti, ponašanje krila, što sve možete učiniti dok ste u zraku i kako aktivirati rezervu.

Prije nego što krenete u visine zajedno s pticama, potrebno je proći školu paraglidinga. Za sve zaintereisrane na internet portalima mogu se naći sve potrebne informacije o najbližoj školi i cijenama.

Ono što budući letač mora imati u sebi pored dobre volje, je želja za učenjem, avanturizam hrabrost i nesklonost paničarenju. Najgore što možete napraviti u zraku je paničariti, umjesto da smireno promislite kako najbolje postupiti u određenoj situaciji.

Postoji motorni paraglider i on je rezerviran za sve one koji ne žele toliko ovisiti o lokaciji i traženju brda. Radi se o krilu s motorom koji ga pokreće. No ako želite u potpunosti biti kao ptice i pokušat osjetit kako je to kada ste u zraku nošeni vjetrom i strujama, za vas je obični paraglider.

Sjedalice dolaze u raznim oblicima. Postoji klasična sjedalica u kojoj se nalazite u prirodnom položaju kao kada sjedite. Postoji i sjedalica u kojoj ste u ležećem položaju, najbolja za letenje na duže staze. Klasična sjedalica odlična je za natjecanja u piku, gdje svaka osoba mora sletjeti na označeno mjesto.

Paragliding vam omogućuje letenje na duže staze i po nekoliko stotina kilometara. No kao što je rečeno već na početku, za dobar let morate zadovoljiti nekoliko uvjeta. Osim pogodnog vjetra, lokacija mora odgovarati.

Najbolje je zaputiti se prema obližnejm brdu i prije toga provjeriti sa svojim instruktorom možete li uopće poletejeti. Lokacija mora biti odobrena i od strane Zrakoplovnog saveza.

Ako se odlučite naučite letjeti zajedno s pticama, ali ne zaboravite poštivati prirodu.

Izvor :savjetnica.com