Ovogodišnji Maraton lađa najmasovniji od pokretanja

maraton lađa, Metković, Ploče, maraton lađa, Metković
Rijeka Neretva će se zapjeniti 9. kolovoza od zaveslaja 39 lađarskih ekipa, u isto toliko tradicionalnih neretvanski lađa, sa ukupno oko 700 natjecatelja. Taj zaista veliki broj natjecatelja čini Maraton lađa najmasovnijim natjecanjem u Hrvatskoj, a lađarske ekipe čine natjecatelji iz svih gradova i općina doline Neretve, okolnih općina i gradova BIH, iz Siska, Bjelovara, Zagreba, Iloka, Vinkovaca, Primorsko-goranske županije, te iz Sombora (Vojvodina). Lađa u kojoj veslaju lađari tradicionalno je plovilo, koje se stoljećima koristilo za prijevoz ljudi i tereta na području doline Neretve.

Maraton lađa je jedinstvena kulturno-sportska manifestacija i natjecanje koju organizira Udruga lađara Neretve uz pomoć Dubrovačko-neretvanske županije i gradova Metkovića, Opuzena i Ploča.

Program ovogodišnjeg Maratona lađa započinje Brzinskim utrkama, koje će se održati 6. kolovoza 2014.god. u Opuzenu. Brzinske utrke su je kvalifikacijske utrke za odabir startnih pozicija za start Maratona lađa.

Ove godine održava se po prvi puta Maraton lađarica, 7. kolovoza, od Opuzena do Metkovića, na kojem sudjeluju samo ženske ekipe, i to ove godine 10 prijavljenih. Nakon najave održavanja Maratona lađarica, interes ženskih ekipa je znatno veći nego prošlih godina, pa Udruga lađara Neretve narednih godina očekuje da se ovom odvojenom utrkom ženskih lađarskih ekipa dobije još jedno natjecanje neretvanskih lađa.

Maraton lađarica završava u Metkoviću, gdje započinje proslava „Noć lađara" u organizaciji Udruge lađara Neretve kao najava Maratona lađa, te manifestacija „Dani neretvanske kneževine" u organizaciji TZ Grada Metkovića.

Sam Maraton lađa počinje već ustaljenim programom u 15 sati (9. kolovoza), te dolaskom Predsjednika RH Ive Josipovića, koji je glavni pokrovitelj Maratona lađa. Osim Predsjednika, očekuje se dolazak i velikog broja javnih ličnosti iz političkog, sportskog i javnog života. Već je poznato da u predizbornim godinama na Maraton lađa dolazi velik broj političara, kojima je ovo prilika da se za vrijeme ljetne pauze ipak pojave u javnosti. Osim gotovo cijelog državnog vrha i oporbenih lidera poput predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i kandidatkinje za predsjednicu države Kolinde Grabar Kitarović, očekuje se dolazak i generala Gotovine i Markača.

Start Maratona lađa planiran je u 17h, kojega obilježava pucanj kuburaške skupine. Nakon otprilike 2h i 15minuta očekuju se prve lađe na cilju. Nakon proglašenja pobjednika, podijeliti će se odličja i veliki štit Kneza Domagoja u prijelazno vlasništvo.

Ove godine iz Udruge lađara Neretve najavljuju najmasovniji i najposjećeniji Maraton lađa od njegovog pokretanja, čijem startu u Metkoviću svi žele prisustvovati.

HRSVIJET.net