OI Rio: Bolt kompletirao treći 'hat-trick'

Usain Bolt, atletika, Usain Bolt, Dijamantna liga, Usain Bolt, atletika, Usain Bolt, Serena Williams, sportaš godine, vrhunski sportaš, Usain Bolt, Olimpijske igre, Usain Bolt, Olimpijske igre

Bolt , koji će za dva dana napuniti 30 godina, kao i obično, trčao je zadnju izmjenu za Jamajku, štafetu je primio praktički istovremeno kada i posljednji američki trkač Trayvon Bromell, a onda je odjurio naprijed i ciljem prošao u vremenu 37.27 sekundi, 33 stotinke ispred srebrne štafete Japana, a 375 stotinki ispred brončane Kanade, dok su SAD na kraju diskvalificirane zbog pogrešne izmjene.

Uz Bolta, novo zlato za Jamajku osigurali su Asafa Powell, Yohan Blake i Nickel Ashmeade.

U utrci ženskih štafeta na 4x100m slavile su Amerikanke s odličnim vremenom 41.01 sekundi. Prvu izmjenu trčala je olimpijska pobjednica u skoku u dalj Tianna Bartoletta, nastavila je Allyson Felix, koja je ovim sudjelovanjem u štafeti osvojila svoje peto olimpijsko zlato, a posao su dovršile English Gardner i Tori Bowie. Felix je tako postala prva atletičarka u povijesti s pet zlatnih medalja s OI, a do njega j došla nakon drame u kvalifikacijama. Naime, upravo je njoj ispala palica u kvalifikacijskoj utrci, no američka se delegacija žalila da je do toga došlo zbog toga što ju je zasmetala brazilska trkačica, pa su Amerikanke same otrčale još jednom svoju kvalifikacijsku utrku i plasirale se u finale po vremenu.

Srebro su sa 41.36 osvojile Jamajčanke, a broncu sa 41.77 Britanke.

Iznenađenje se dogodilo u utrci na 5000 metara gdje je kenijska veteranka Vivian Cheruiyot pobijedila veliku favoritkinju Etiopljanku Almaz Ayanu.

Cheruiyot, srebrna s ove distance iz Londona otprije četiri godine, te svjetska prvakinja na 5000 iz Berlina 2009. i Daegua 2011., koja je na lanjskom SP u Pekingu bila najbrža na 10,000 metara mnogo je bolje rasporedila snage od osam godina mlađe suparnice i u posljednja dva kruga odjurila do pobjede.

Ayana, koja je prije tjedan dana osvojila zlato na 10,000m s novim svjetskim rekordom, pojačala je tempo u drugom kilometru utrke, te se odvojila na 20-30 metara ispred kenijskih pratiteljica, no nije izdržala do kraja, u pretposljednjem krugu pretekle su ju Cheruiyot i Hellen Onsando Obiri, koja je na kraju osvojila srebro, dok je Ayana na kraju brončana.

Dilšod Nazarov (34) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u bacanju kladiva osiguravši svom Tadžikistanu prvo zlato s OI od osamostaljenja 1991. godine. On je izveo dva najduža hica natjecanja, a najbolji je bio onaj od 78.68m iz pete serije. Srebro je osvojio kontroverzni Bjelorus Ivan Cihan (40), koji je pobijedio prije 12 godina u Ateni samo da bi kasnije bio pozitivan na dopinškoj kontroli, morao vratiti zlato i bio suspendiran. Sada se vratio nakon suspenzije i u poznim godinama hicem 77.79m bio drugi. Broncu je hicem od 77.73m u posljednjoj seriji osvojio Poljak Wojciech Nowicki (27). Branitelj naslova iz Londona, Mađar Krisztian Pars završio je kao sedmi sa 75.28m.

U natjecanju motkašica slavila je Grkinja Ekaterini Stefanidi (26) s preskočenih 4.85m, isu visinu preskočila je i srebrna Amerikanka Sandi Morris (24), ali s više neuspješnih pokušaja u natjecanju, dok je veliko iznenađenje bronca mlade Novozelanđanke Elize McCartney (19) koja je preskočila novi nacionalni rekord od 4.80m. Zlatna i srebrna iz Londona otprije četiri godine, Amerikanka Jennifer Suhr i Kubanka Yarisley Silva su podbacile, te sa 4.60m podijelile sedmo mjesto.

Hina