Odlična Sara Kolak srušila osobni rekord i ušla u finale

Sara Kolak, Olimpijske igre
...u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bacivši u kvalifikacijama novi hrvatski rekord od 64.30 metara, što je bio ukupno treći rezultat kvalifikacija.

Kolak, koja je početkom srpnja u Amsterdamu osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu s hicem od 63.50 metara, u kvalifikacijama u Riju je popravila taj vlastiti i hrvatski rekord za još 80 centimetara.

Hitac vrijedan finala Kolak je ostvarila u posljednjoj, trećoj kvalifikacijskoj seriji nakon što je u prve dvije serije bacila za nju skromnih 55.68m, odnosno 55.86m. Do toga trenutka hrvatska je rekorderka držala pretposljednje, 15. mjesto u svojoj skupini, a potom je za 1.30 metara prebacila normu i osigurala nastup među 12 najboljih na svijetu.

"To je bila moja želja. Ovo je kruna sezone. Stalno sam si u posljednjem hicu ponavljala da ne želim ići doma. I ne idem doma", izjavila je za HRT 21-godišnja Ludbrežanka koja i u finale ulazi s visokim ambicijama.

"Ove prve dvije serije treba što prije zaboraviti i fokusirati se na finale. Moram dati sve od sebe, ne tako loše otvoriti, ali dobro završiti. Drugi cilj je ući u prvih osam u finalu."

U kvalifikacijskoj skupini B Sarin rezultat uspjele su nadmašiti samo dvije bacačice. Poljakinja Maria Andrejczyk za više od tri metra je popravila nacionalni rekord i pobijedila sa 67.11 metara, a za 35 cm bolja od Kolak bila je još samo svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica Čehinja Barbora Špotakova. Kvalifikacijsku normu od 63 metra prebacilo je osam od 12 kopljašica koje će se boriti za olimpijska odličja.

Finale bacačica koplja na programu je u petak u 2.10 sati ujutro po hrvatskom vremenu.

HINA