FOTO  Najuspješnija godina za Balet Mostar Arabesque

Baletska škola Arabesque, balet

...na kome su od 23.06. do 01.07.2017 sudjelovali plesači iz 47 zemalja svijeta. Balet Mostar Arabesque je sa svoje četiri koreografije u različitim kategorijama, u sveukupnom plasmanu osvojio veći broj bodova( prosjek 73,00), nego na Balkanskim kvalifikacijama. Potsjetimo, da su se Balkanske kvalifikacije održale 11.2. 2017 u Zenici, na kojima se BMA predstavio sa svojim repertoarom i sa 4 koreografije, zasluženo se kvalifikovao na svjetsko finale. Povodom finala DWC 2017, direktorica BMA, prof. Arleta Ćehić je izjavila:

„Sama organizacija puta nije bila nimalo laka, ali se sve teškoće na kraju relativiziraju u odnosu na dobijeno iskustvo djece. Pravi je doživljaj dijeliti ogromni prostor za zagrijavanje, kao i binu, sa baletnim akademijama iz Portugala, Engleske, Njemačke, gdje neposredno možete vidjeti veliku posvećenost i kontinuitet u radu. Na njihovu sreću, i njihova društvena sredina se odnosi drugačije prema tom vrhunskom sportu i umjetnosti. Nadam se da će refleksija dobijenog iskustva biti poticaj za dalji rad, ne samo djece koja su bila u Offenburgu, nego i ostalih balerinica, koje imaju želju da jednog dana zaplešu u takvom kontekstu."

Nadalje, prof. Ćehić potsjeća na plodonosnu 2016/17, gdje je u okviru saradnje sa direkcijom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, udruge Let.ba i američke ambasade, u 11. Mjesecu 2016, u Mostaru gostovala Carolyn Dorfman Dance Company iz Njujorka i djeci Balet Mostar Arabesque i ostalim zainteresiranima, održala nadahnjujući workshop modernog pokreta i promišljanja.

U istom mjesecu je BMA održao treći po redu mini- koncert za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju i posebnim potrebama, i uručio novčanu donaciju udruzi Sunce, a u 12. mjesecu je po drugi put bio dio mjuzikla „Dvoje iz Galileje" u Režiji Ričarda Monteza i svojim jedinstvenim performansom uveličao ovaj događaj koji se dešavao u Čitluku.

Pored tradicionalnog otvaranja Večernjakovog pečata i Malih Melodija Mostara, BMA je uvijek spreman odazvati se događajima i Festivalima za djecu sa posebnim potrebama (United World College), kao i završnim svečanostima osnovnih i srednjih škola u Mostaru.

Ipak, posebno mjesto pridaje velikom uspjehu tri svoje balerine: Nike Banović (12 godina), Ive Stanić (13 godina) i Ene Macić (12 godina), koje su na Drugom državnom i prvom regionalnom natjecanju baleta Balance od 27- 29.5.2017 u Sarajevu, u VII kategoriji srednjih baletskih škola, osvojile dva druga i jedno treće mjesto. „U konkurenciji srednjih baletskih škola iz Beograda, Pančeva i Sarajeva, to je svakako svojevrsno priznanje radu našeg baleta, koji ima neuporedivo skromnije uvjete  rada", istakla je prof. Ćehić.
Poslije 14.7. i učešća u obilježavanju godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, slijedi ljetna pauza, nakon koje se vraćaju uobičajenom usvajanju novih znanja i priprema za sljedeći koncert i natjecanja.