Najbolja atletičarka u ožujku po izboru EAF: Sandra Perković

Sandra Perković, osobni i nacionalni rekord, atletičarka, Zimskom otvorenom bacačkom prvenstvu Hrvatske, Sandra Perković, proglašena najboljom atletičarkom ožujka, atletika, bacačica diska, Sandra Perković, atletika, miting Dijamantne lige, Sandra Perković, atletika, Dijamantna liga, Sandra Perković, zlatna medalja, atletika, Dijamantna liga, Sandra Perković, Sandra Perković, atletičarka, atletika, Sandra Perković, Sandra Perković, atletičarka, Sandra Perković, atletika, Dijamantna liga, Sandra Perković, Amel Tuka, atletika, Sandra Perković, sportaš godine, Sandra Perković, diskašica, atletika, Sandra Perković, Sandra Perković, bacačica diska, Dijamantna liga, Sandra Perković, miting Dijamantne lige, bacačica diska, Sandra Perković, Olimpijske igre, atletičarka, Sandra Perković, atletičarka, Dijamantna liga, Sandra Perković, atletičarka, atletičarka, Sandra Perković, IAAF, Sandra Perković, Sara Kolak, Sandra Perković, atletičarka, Sandra Perković, atletičarka, Sandra P
U studenom prošle godine razočarana je dočekala nominaciju triju najboljih atletičarki u minuloj sezoni u izboru Svjetske atletske federacije (IAAF), u kojoj se nije našla unatoč činjenici da je osvojila titulu svjetske prvakinje u bacanju diska u Moskvi, obranila titulu ukupne pobjednice Dijamantne lige, osvojila zlato na Mediteranskim igrama i tijekom čitave sezone imala tek jedan poraz. Onaj na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, ujedno i jedinom porazu uz onaj na Dijamantnoj ligi u Parizu prije dvije godine. Bez plasmana među tri najbolje ostala je i u izboru za najbolju atletičarku Europe.
- Zato ću iduću sezonu odraditi još bolje, imam velike planove i ako ih ispunim mislim da neće više imati izbora - poručila je tada Sandra Perković. I ispunila obećanje. Ove je sezone odmah na prvom natjecanju napravila velik posao. Na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu 1. ožujka disk je bacila 70,51 metara, za 1,40 metara nadmašila svoj državni rekord s Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, postala šesta najmlađa diskašica u povijesti koja je spravu bacila preko 70 metara (21. lipnja proslavit će 24. rođendan) i ostvarila najbolji hitac u posljednjih 15 godina poslije Ruskinje Natalije Sadove i njezinog solunskog hica od 70,02 metra iz 1999. godine. Više nego dovoljan razlog da bude proglašena najboljom atletičarkom ožujka u izboru Europske atletske federacije.

- Moja prva reakcija bila je: Znala sam da sam trebala baciti 70 metara za osvajanje nagrade. Osjećam se odlično i polaskano što je Europska federacija napokon prepoznala moj rad i trud te vrijednost rezultata od 70 metara. Mogu reći da mi je to još veći motiv za Europsko prvenstvo.

Na kojem, od 12. do 17. kolovoza u Zürichu, želi postati prva bacačica diska u povijesti koja će osvojiti tri naslova europske prvakinje zaredom. Prvu titulu osvojila je 2010. godine u Barceloni, dvije godine kasnije slavila je u Helsinkiju. Sandra Perković trenutno se nalazi u Medulinu gdje se sa životnim partnerom i trenerom Edisom Elkasovićem priprema za sezonu. Prvi nastup očekuje je 18. svibnja u Šangaju gdje će otvoriti još jednu sezonu u Dijamantnoj ligi i krenuti po treću titulu ukupne pobjednice.

- Ova sezona bit će duga, teška i zanimljiva. Edis i ja odlično treniramo i mogu reći da smo na jako dobrom putu da ovo bude još jedna briljantna sezona. Idemo korak po korak, obaramo rekorde na treningu kako je predviđeno te ako nastavimo ovim tempom, zdravim tijelom i bistrom glavnom, disk će letjeti i dalje od čarobnih 70,51 metara.

novilist.hr