FOTO  Mostarske mažoretkinje predstavljale BiH na Festivalu cvijeća u francuskom Luchonu

Mostarske mažoretkinje, Francuska

Mostarske mažoretkinje jedan su od sportskih kolektiva grada Mostara koji uistinu svojim članicama pruža mnogo toga. Osim natjecanja, mažoretkinje su stalne gošće prestižnih europskih festivala i smotri, a svake godine, tijekom velikih europskih turneja, posjete po nekoliko poznatih europskih središta. Tako je bilo i ove godine. Uz nastup na Festivalu cvijeća u Luchonu, u francuskim Pirinejima, posjetile su Barcelonu i Nicu. Doživljaj je nezaboravan...

Na šareni mirisni Festival cvijeća u francuskom Luchonu stigle su plesne skupine i orkestri s Tahitija, Portugala, Indije, Slovenije, Italije... i - Bosne i Hercegovine.
A Bosnu i Hercegovinu predstavljale su Mostarske mažoretkinje, čiji su šarm i umješnost plesa sa štapovima i pomponima, razgalili francusku publiku. Veseli Francuzi nisu štedjeli dlanove i usklike oduševljenja. Mostarske su djevojke, u prepoznatljivim žuto-crnim odorama, pozdravljene gromoglasnim pljeskom. Kako i ne bi, kad su se ove prekrasne mlade dame koje već godinama pronose ime Mostara diljem Europe i svijeta sudjelujući na brojnim natjecanjima i festivalima, izvrsno uklopile u ambijent satkan od cvijeća i glazbe svih boja i izričaja.
Festival cvijeća u Luchonu osnovan je 1888. i bez prekida traje do danas.
- Zahvaljujući našoj suradnji s gosp. Florianom Virgilijem i agencijom FV Productions, naše su djevojčice dosad nastupale na nekoliko festivala diljem Francuske, Belgije i Španjolske, a uz to smo obišli i na desetke velikih europskih gradova. Ovakvi festivali izvrsna su prigoda za druženje i upoznavanje drugih kultura i običaja i nadamo se da će nam se i dogodine pružiti ovakva prilika -- kaže Anja Puhalo, voditeljica i koreografkinja Mostarskih mažoretkinja.

Prvoga dana Mostarke su se, na trgu ispred čuvenih luchonskih starorimskih termi, predstavile s nekoliko plesnih točaka, a glazbeno ih je pratio orkestar iz Fužina s kojima surađuju prvi put.

Tom prigodom gradonačelnik Luchona Louis Ferré te Anja Puhalo i Ira Hott, kapetanica mažoretkinja, razmijenili su prigodne darove.
Voditeljica bh-hrvatskog izaslanstva na festivalu, koreografkinja i menadžerica Nataša Puhalo kaže:
- Za ovaj je festival potrošeno čak 400.000 cvjetova, a na festivalu se okupilo oko 30.000 posjetitelja.

U višesatnom cvjetnome mimohodu po aleji d'Etigny, prekrasnom gradskom središtu uokvirenom restoranima, kafićima i brojnim trgovinama i suvenirnicama, Mostarske mažoretkinje su se predstavile s nekoliko izvrsno uvježbanih plesnih točaka.
Glavna je ulica nazvana po Baronu d'Etigniju, čovjeku koji je Luchon učinio prepoznatljivim promovirajući njegove termalne vode i lječilište.

Jer ovo je carstvo cvijeća i nigdje ga toliko vidjele nismo, kažu naše mažoretkinje koje su, ovaj put, uz Luchon, nastavile svoju europsku putopisnu priču.
Uslijedile su Barcelona i Nica.
Mostarske su mažoretkinje ondje posjetile niz znamenitosti. Između ostalih: čuvenu katedralu Sagrada Familia, stadion Barcelone - Camp Nou, La Ramblu, Gaudijeve poznate zgrade - Casa Milo i Casa Battlo, tržnicu La Boqueria, katedralu, Slavoluk, obalni dio Barcelone; u Nici su šetale čuvenom promenadom uz samu bajkovitu obalu, pogledale cijelu Azurnu obalu s Vidikovca, obišle brojne znamenitosti u starome gradu, probale francuske specijalitete....

- Inače, tijekom cijeloga rujna traju upisi novih članica u Mostarske mažoretkinje. Sve zainteresirane djevojčice i djevojke mogu se prijaviti putem službene Facebook stranice Mostarskih mažoretkinja ili na kontakt telefon 063 316 529. Dođite da se družimo, natječemo i putujemo - poručuje Anja Puhalo.