Mostar pretposljednja stanica Red Bull Cliff Diving - Svjetskog prvenstva 2019.

skokovi u vodu

Pretposljednja stanic Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. je Mostar. Dana 24. kolovoza, najbolji svjetski skakači i skakačice u vodu skakati će sa Starog mosta.

Ovo je peta godina od kada je Mostar domaćin ovog natjecanja. 

Cliff diving je ekstremni sport: uzbudljiv, napet i - opasan. Natjecatelji, pored savršene tehnike i fizičke pripremljenosti, moraju posjedovati mentalnu snagu, disciplinu i odvažnost.

Iza svakog skoka u vodu, stoji ogroman rad i mukotrpan trening. Koliko je ovaj sport zahtjevan i izazovan, vidi se iz samo nekoliko pokazatelja.

Na Red Bull Cliff Diving natjecanjima, muškarci skokove izvode s platforme visoke 27 metara (što odgovara visini prosječne osmokatnice), dok je platforma za žene 'nešto niža' - 21 metar.

Skakači u slobodnom padu provedu 3 sekunde, i za to vrijeme trebaju izvesti niz kompleksnih zračnih manevara i figura koje sačinjavaju skok. Figure mogu, na primjer, uključivati petostruki salto, trostruki salto s četiri vijka ili dvostruki salto s čak pet vijaka!

U ove tri sekunde skakači dostižu brzinu koja u trenutku ulaska u vodu iznosi čak više od 85 km/h. Pri toj brzini, u trenutku udaru o vodu tijelo skakača trpi silu i do 5 g. 

Druge brojke, jednako impresivne, opisuju individualna dostignuća u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu. Naravno, riječ je o pobjedama i rekordima.

Kada je u pitanju broj pobjeda, neprikosnoven je Englez Gary Hunt s 38 pobjeda na 77 do sada održanih natjecanja (jedini je skakač koji je nastupio na svim natjecanjima još od prvog izdanja prvenstva 2009. godine).

Prvi je i po broju titula - ima ih čak sedam, a smiješi mu se i osma, koju bi vrlo lako mogao proslaviti u Mostaru. Nedavno se domogao i 'svetog grala' cliff divinga: na natjecanju u Bejrutu svih pet sudaca je njegov skok nagradilo čistim desetkama.

Za do danas izvedenih 4.390 natjecateljskih skokova dodijeljeno je 126 desetki, a zanimljivo je da u ovoj kategoriji Hunt nije prvi: najviše desetki (37) je osvojio Rus Artem Silchenko, prvak iz sezone 2017. No, Britanac ih ima svega nekoliko manje (34) i mogao bi već ove godine dodati i ovaj rekord svojoj listi.

U konkurenciji žena, Rhiannan Iffland nije ništa manje dominantna od Hunta, osim što ima kraći staž. Australka je prije četiri godine debitovala kao natjecateljka s pozivnicom, i od tada je sakupila 16 pobjeda na 22 natjecanja. U tri godine se tri puta okitila titulom, a na pragu je da osvoji i četvrtu.