FOTO  Mostar: Održan međunarodni plivački miting Orka - Arena Cup

Orka - Arena Cup, Mostar, plivanje

...„Orka - Arena Cup", koji je okupio blizu 400 plivača iz 27 klubova, koji su došli iz Bosne i Hercegovine, Srbije, USA i Norveške. Broj plivača bi zasigurno bio i još veći da su vremenske prilike u prethodnom periodu bile povoljnije.

Plivački spektakl, koji još nije bio na ovakav način upriličen u našem gradu, organizirali su Klub vodenih sportova „Orka" i "Arena sport centar".
Možemo slobodno konstatirati da je naš grad u subotu 30.6., bio centar plivanja ne samo u našoj državi, nego i u regiji. Veliki broj gledalaca i gostiju mitinga zasigurno će iz našeg grada ponijeti najljepše uspomene i utiske, a po njihovim riječima bili su oduševljeni prijemom domaćina i samom organizacijom mitinga.

Pozdravne riječI svim sudionicima mitinga uputili su predsjednik „Orke" prof.dr. Damir Đedović i predsjednik Sportskog saveza grada Mostara Hasan Šišić. Miting je otvorio gradonačelnik grada Mostara gospodin Ljubo Bešlić, koji je rekao da je i ovaj miting dokaz da je grad Mostar u punom smislu te riječi grad sporta, te je istaknuo svoje veliko zadovoljstvo razinom organizacije ovog mitinga i odzivom velikog broja plivača i gostiju.

Domaćini, plivači Kluba vodenog sportova „Orka" su na ovom mitingu osvojili ukupno 56 medalja: 18 zlatnih, 20 srebrenih i 18 brončanih medalja.
Na mitingu su sudjelovali neki od najboljih plivača u našoj državi, a organizatori mitinga su, uz pomoć svojih sponzora i partnera mitinga osigurali veoma bogat nagradni fond.
Na mitingu je oboren i jedan državni rekord, a njegova vlasnica je jedna od najboljih mladih plivačica u našoj državi i regiji Lana Pudar iz KVS „Orka", koja je u disciplini 50m delfin postavila novi državni rekord u kadetskoj konkurenciji, u vremenu 30.12.
Najbolji u svojim kategorijama bili su:
• Žene 2001. i starije Anida Mahinić KVS „Orka" Mostar; Muškarci 2001. i stariji Adi Mešetović PK „Olymp" Banja Luka,
• Žene 2002./03. Hena Mešić PK „Sport time" Sarajevo; Muškarci 2002./03. Arman Livadić PK „Sport time" Sarajevo,
• Žene 2004./05. Milana Lukić PK „22 April Banja Luka"; Muškarci 2004./05. Tarik Trgo PK „Bosna" Sarajevo,
• Žene 2006. /07. Lana Pudar KVS „Orka" Mostar; Muškarci 2006./07. Kristian Alpeza APK „Zrinjski" Mostar,
• Žene 2008./09. Sofija Milivojević Sportski savez Kragujevca; Muškarci 2008./09. Emel Ljubuškić PK „Sport time" Sarajevo,
• Žene 2010. i mlađe Ajna Jamaković PK „Sharks" Sarajevo; Muškarci 2010. i mlađi Tarik Marić PK „Velež" Mostar.
U konkurenciji 27 klubova najbolji su bili:
1. mjesto; PK „Sport Time" Sarajevo
2. mjesto KVS „Orka" Mostar
3. mjesto APK „Zrinjski" Mostar
Najvrjednije rezultate mitinga u muškoj i ženskoj konkurenciji isplivali su Adi Mešetović iz PK „Olymp" Banja Luka i Anida Mahinić iz KVS „Orka" Mostar.
Iz KVS„Orke" i Arene sport centar izjavili su da su veoma zadovoljni organizacijom ovog mitinga, te da već sad mogu reći da će ovaj miting prerasti u tradicionalni, te da će za narednu godinu još bolje pripremiti i organizirati ovaj sportski događaj, koji je Mostar velikim slovima stavio na plivačku mapu naše države. Prema riječima svih sudionika ovog mitinga, i naredne godine će se odazvati na ovaj miting s još većim brojem plivača.
Iz KVS „Orka" poručuju da je organizacijom ovog mitinga plivanje u našem gradu podignuto na još jedan veći nivo, te da je i ovaj miting i njegova posjećenost dokaz da je plivanje u našem gradu, zasigurno jedan od najpopularnijih i najmasovnijih sportova.

Sve fotografije u GALERIJI