Međugorac u lovu na velikog ‘Zeca’

Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, tenis, tenis, Marin Čilić, ATP turnir, Marin Čilić, masters

Podizanjem pehara u indijskome Chennaiju brojka osvojenih turnira već je došla do četiri, a mladi je Međugorac prije nepuna četiri mjeseca proslavio 21. rođendan.

Čilićev je uzlet stalan i pravocrtan. Svake je sezone sve bolji. Nije naglo eksplodirao, pa potonuo. Korak po korak grabi prema naprijed. A mali se broj tenisača može pohvaliti da su na početku svoj 22. godine života u vitrinu spremili već četiri “kante”.

U Hrvatskoj je to za rukom pošlo još samo jednom teniskom asu. Još uvijek najvećem. Čovjeku kojemu je priređen najveći doček u povijesti, kada je nakon osvajanja Wimbledona splitska riva eruptirala snažnije od Etne i Krakataua zajedno.

Riječ je, naravno, o velikom 'Zecu’, imenom i prezimenom Goranu Ivaniševiću. Možda je još rano za usporedbe, no Marin Čilić je na početku ove godine svakako poslao ozbiljno “pismo namjere” za uspon na listi hrvatskih osvajača teniskih turnira.

Između njega i Ivaniševića još je jedna stanica, Ivan Ljubičić je do sada prikupio velikih devet naslova.

Ipak, po godinama u kojima je počeo osvajati turnire Čilić je od svoh hrvatskih tenisača nakon 'Zeca’ najbliže velikom Splićaninu. I pred sobom ima golemi vremenski prostor u kojega može stati još pregršt naslova.

Daleko je još brojka 22 koliko je nakupio Ivanišević, no 'čudo iz Međugorja’ tek se zahuktalo.

Ivanišević je prvi turnir osvojio 1990. godine na zemlji u Stuttgartu, imao je tada 18 godina i deset mjeseci, a protivnik u finalu bio mu je Argentinac Guillermo Perez-Roldan.

Čilić je, pak, prvi turnir osvojio s 19 godina i 11 mjeseci, slavio je u New Havenu protiv Mardyja Fisha. No, u datumu osvajanja četvrtog turnira trenutno najbolji hrvatski reket se približio umirovljenom splitskom asu.

Naime, Ivanišević je do svog četvrtog turnira stigao s 20 godina i pet mjeseci, tada je opet osvojio Stuttgart. Čilić je svoj četvrti turnir osvojio sada u Indiji s 21 godinom i tri mjeseca.

Splićanine je, dakle, još u vodstvu, ali je Čilić u kraćem intervalu osvojio svoja prva četiri turnira, za godinu i četiri mjeseca, Ivaniševiću je od prvog do četvrtog turnira prošla godina i sedam mjeseci.

Splitski je tenisač, pak, imao više finala i boljih ostalih rezultata te se već 24.09.1990. godine, 11 dana nakon 19. rođendana, pojavio na 10. mjestu na svijetu.

Čilić još čeka taj veliki trenutak koji bi, nastavi li se njegov pravocrtni uspon, morao stići ove godine.

slobodna dalmacija