Marin Čilić: Za Uskrs se prisjetimo kako smo mali i koliko je vjera važna

Uostalom, na put mu je stao Andy Murray, kojemu je to bio ulazak u 20. polufinale na turnirima iz kategorije Masters 1000 i koji bi od ponedjeljka mogao biti drugi tenisač svijeta...

 

- Bio je to naporan meč, a posebno naporan bio je drugi set s puno dugačkih i teških poena. Mijenjao sam ritam i udarce i odigrao jedan od najboljih mečeva u posljednje vrijeme - istaknuo je Murray.

To je za one koji misle da Britanac i nije bio tako dobar... No, kako je taj dvoboj vidio Čilić?

- Kako sam i očekivao, bio je to iznimno težak sraz. Murray je veliki borac i ne daje olako svoje mečeve. Sve sam pokušao, imao sam i neke prilike, ali u ključnim trenucima on je igrao najbolje - kaže Čilić.

Svaki poraz boli, ali Marin nema razloga za neko veliko nezadovoljstvo.

- Rekao bih da sam ove godine u Indian Wellsu i Miamiju bio bolji nego svih prethodnih godina. Dijelom za to mogu zahvaliti i činjenici da sam u Americi već mjesec i pol dana i da sam se doista priviknuo na uvjete. Posebno sam zadovoljan pobjedom protiv Tsonge, on zna biti veoma opasan suparnik, ali pametno sam igrao i u ključnim trenucima bio na visini.

Od četvrtfinala, Amerikanaca u Miamiju nigdje. Dogodilo se to prvi put u povijesti. Znači li to da u teniskom smislu posustaju?

- Da, svi su četvrtfinalisti bili iz Europe. Amerikanci nisu u formi. Fish je ozlijeđen pa se na njega ne može ni računati, rano ispadanje Del Potra bilo je iznenađenje. Amerikanci očito danas nemaju jednoga ili dvojicu igrača koji mogu napraviti nešto značajno.

U prijenosima iz Miamija vidjelo se da ste imali i svoje navijače?

- Imao sam par prijatelja na tribinama. Nije ih bilo puno, ali bili su na svim mojim mečevima i zdušno navijali.

Simbol zajedništva i nade

Stiže Uskrs, hoćete li u nedjelju na misu?

- Vraćam se u Hrvatsku na kraći odmor. Nisam još odlučio hoću li ići u Međugorje ili ne, ali nedjeljnu misu nikako ne kanim propustiti. U tome me je mogao spriječiti samo nastup u finalu...

Što za vas znači Uskrs? Kako ste ga dočekivali u djetinjstvu?

- Osim što je to najveći katolički blagdan, Uskrs je za mene simbol zajedništva i nade. Nekako se u tom uskrsnom vremenu prisjetimo kako smo mali i koliko nam je bitna vjera kao i ljubav prema drugima. Kao i većina drugih ljudi, uz Uskrs vezujem običaje kao što su bojenje jaja. A na sam Uskrs uživanje u hrani koje smo se odrekli u korizmi.

vecernji list