Marin Čilić izborio finale Moskve!

Marin Čilić, Marin Draganja, Marin Čilić, tenis, moskva
Najprije je stigla i službena potvrda o Marinovom nastupu u Londonu, a potom je u polufinalu Moskve svladao upornog i vrlo dobrog Kukuškina preokretom u tri seta sa 3:6, 6:3, 6:2.Vijest koja je stigla tijekom subotnjeg dana u stožer Marina Čilića sigurno je bio dodatan motiv pred Čilićev nastup u polufinalu Moskve. Naime, iako je osvajanjem US Opena Hrvat i 99 % osigurao nastup u Londonu, ipak određene matematičke računice Čiliću nisu dopustile prerano slavlje.

Ranim Raonićevim porazom i ždrijebom ATP turnira u Valenciji, u kojoj je Čilić otkazao nastup, otklonjenje su i posljednje sumnje te je Čilić postao četvrti Hrvat koji će nastupiti na završnom Masteru, a ujedno i prvi nakon Ivana Ljubičića 2006. godine.

"Ovo je bila jedna od mojih želja kad sam počeo igrati tenis, ove se godine ostvarila i jako sam sretan zbog toga. To je veliko ostvarenje, jedno od najvećih u mojoj dosadašnjoj karijeri. ATP World Tour Finals je jedno od najzanimljivijih i najkvalitetnijih natjecanja u svijetu uopće, gledano širom svijeta, uz izvanrednu posjećenost u dvorani. Velika mi je čast biti u tom društvu i jedva čekam nastup", rekao je Čilić za službene stranice ATP-a.

Mihail Kukuškin je bio Čilićev polufinalni protivnik, a posljednji rezultati Kazahstanca (otkinuo set Đokoviću u Šangaju što je u Aziji poprilična rijetkost) sugerirali su da će biti sve samo ne lagan protivnik. Čilić je prije meča izjavio da će morati imati kontrolu ukoliko želi do pobjede. I stigao je do nje, ne rezultatski uvjerljivo, ali Čilić uopće nije igrao loše, koliko je Kazahstanac odigrao fantastična dva seta.

Tako je Marin i krenuo u susret. Agresivnijom igrom prvi je došao do prilika za break, no Kazahstanac bi se odličnim potezima izvlačio iz neugodnih situacija. Do 4:4 Čilić je propustio ukupno sedam break prilika i kako to u sportu biva, kazna je morala stići. Kukuškin je u tim trenucima djelovao odlično i za nagradu je oduzeo Čilićev servis, potom je Čilić ipri Kazahstančevu servisu za set zborio i svoju osmu priliku za obrat, ali ni to nije iskoristio i prvi set otišao je u Kukuškinove ruke.

Neiskorištene prilike očito su utjecale na Marina i na startu drugog seta te je drugi puta u nizu izgubio je servis. Srećom govor tijela bio je dobar i Čilić je odmah povratio izgubljeno, a kasnije još jednom spašavao svoj servis. Kod 3:3 kazahstanski tenisač ponovno je prijetio, izborio je tri break prilike, no Marin je to izvukao odličnim servisima i dvoranom se prolomio njegov poznati uskilk - care!. I to mu je bilo potrebno. Čilić je potom oduzeo servis dotad fantastičnom Kazahstancu, čija je igra djelovala kao da je među teniskom elitom, i izjednačio je rezultat u setovima.

Kukuškinovu predstavu sustigao je pad, što je Čilić iskoristio. Startnim breakom skinuo je pritisak s leđa i u nastavku je bilo puno lakše igrati. Nije tada Marin dopustio ugrožavanje svog početnog udarca, a kod vodstva od 4:2 napravio je još jedan break i mirno završio susret.

Za moskovsku titulu Čilić će se boriti s Robertom Bautistom koji je u dva seta svladao Ernestsa Gulbisa. Bit će to prvi susret Španjolca i Čilića, a Bautista ove sezone proživljava najbolje trenutke svoje karijere i odličnu formu je potvrdio novim finalom, kojeg ove sezone nije izgubio, ni u Hertogenbosdchu, ni u Stuttgartu.
ATP 250, Moskva, polufinale:
Marin Čilić (Hrvatska, 2) - Mihail Kukuškin (Kazahstan) 3:6, 6:3, 6:2
Roberto Bautista (Španjolska, 5) - Ernests Gulbis (Latvija, 3) 6:4, 6:4

Piše:
Davor Kovačević

hrsport.net