Ljubušak Ivan Bulić uskoro bi mogao osvajati trkačke medalje

ivan bulić
... startu, po preliminarnim rezultatima u nedjelju je u Splitu polumaraton istrčalo rekordnih 1.570 trkača (518 u ženskoj i 1.052 u muškoj konkurenciji) iz 40 zemalja, piše portal trcanje.net.

Na ovom polumaratonu dobar rezultat ostvario je Ljubušak Ivan Bulić (1:19:41) koji je jako puno napredovao u kratkom vremenu i uskoro bi se mogao peti i na pobjednička postolja.

O Buliću je nedavno trcanje.net objavilo reportažu koju prenosimo u cijelosti;

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja, Ivan je pronašao posao i živio uobičajeni život ovdašnje mladeži. Noćni izlasci i provod bili su njegova svakodnevnica. Kaže kako mu ništa nije bilo važno osim toga.

Ubrzo je shvatio da se nešto mora promijeniti u njegovom životu.

- Poput većine Ljubušaka koje poznajem, dugo godina trenirao sam rukomet. Nakon završetka srednje škole, počeo sam raditi, te su mi uz posao važni bili samo izlasci. Primjetio sam da takav način života ostavlja traga i kako sam se počeo debljati. Odjednom mi je sinula ideja o trčanju, te sam se, uz to, odmah upisao i u teretanu, ističe.

Prvi polumaraton koji je Ivan trčao ujedno je bio i prvi Mostarski polumaraton održan u proljeće pretprošle godine. Nakon samo par mjeseci priprema, novopečeni trkač istrčao je Mostar za 1.36.29.

- U veljači prošle godine, na Facebooku sam vidio post o prvom polumaratonu u Mostaru. Poželio sam trčati i ideju sam predložio kolegi Mati Dodigu. Mate trči već duže vremensko razdoblje i on mi je pomogao s pripremama. I tu započinje to moje ozbiljno trčanje, naglašava Ivan, dodajući kako je, od kada trči, ukupno istrčao tri polumaratona te dvije utrke na deset kilometara. (napomena - članak je pisan u studenom prošle godine)

Međutim, tih pet utrka tek je početak z ovog 23-godišnjaka koji tjedno trči četiri do pet puta ukupne dužine oko 50 kilometara. Osim toga, redovan je i u teretani gdje 2-3 puta u sedam dana radi vježbe snage. Uskoro počinje s pripremama za nadolazeću sezonu u kojoj mu je cilj istrčati puno više utrka, uključujući barem jedan maraton.

Poslije mostarskog, uslijedio je polumaraton u Sarajevu, gdje je ovaj trkač popravio svoje vrijeme, te sarajevske kilometre svladao za svega 1.28.50.

- Kad trčim - uživam. To je onaj osjećaj koji samo mi trkači poznajemo. Teško je natjerati se na trčanje, ali kad jednom počneš, onda je teško stati. Ljubuški slabo ima trkača, ali nadam se kako će se i to uskoro promijeniti, ističe napominjući kako je sretan zbog izuzetno velike podrške obitelji i prijatelja.

Ivanova, za sada neostvarena želja, je sudjelovati na nekom velikom maratonu, kao što je Boston ili Berlin. Mnogi trkači rado ističu takve događaje i upravo dva spomenuta maratona želja su mnogima.

Ivan utjelovljuje jednu lijepu priču i nadu o sve većem broju trkačica i trkača na području naše zemlje. Oni koji trče nisu više stigmatizirani kao prije par godina. Postoji još predrasuda koje trkači u Hercegovini i šire moraju srušiti, a primjeri ovakvih divnih mladih ljudi definitivno pridonose tomu. Ivanu zato želimo još mnogo, mnogo istrčanih kilometara i da svojim utrkama pribroji i kilometre s bostonskog ili berlniskog maratona, zaključuje portal trcanje.net.