FOTO  Leo Zovko: Moj sport je način života koji volim

Leo Zovko
...okitio se sa dvije velike titule, te je to, kao i njegov dosadašnji rad dobar razlog za razgovor sa njim.

Evo što nam je rekao o svojim počecima, svojoj karijeri i o onome što planira u budućnosti.

Evo za početak nam reci kako je došlo do toga da se počneš baviti bodybuildingom?

Pozdrav Vama i čitateljima te prije svega hvala na interesu za mene, i ovaj kako kažu "mali sport", i hvala Vam na prilici da se predstavim. Bodybuilding je nešto što me impresioniralo od djetinjstva, kao i svi klinci, gledao sam filmove Arnolda Schwarzeneggera i Sylvestera Stallonea, te sanjao da ću jednoga dana izgledati poput njih. Sada sa ponosom mogu reći da sam i prestigao barem jednoga od njih(ha ha). Prije svega moj motiv za početak bavljenja ovim sportom bila je prekomjerna tjelesna težina, te sam morao od nečega početi na izgradnji nove, bolje verzije sebe.

U svojoj dosadašnjoj karijeri osvojio si dosta odličja, možeš li nam nabrojati što je sve u tvojim vitrinama?

Što se tiče rezultata, ne mogu biti nezadovoljan dosadašnjim razvojem moje karijere. U dosadašnjoj karijeri ostvario sam sljedeće rezultate:

-1.mjesto /Međunarodni kup TOLDI -juniori
-2x juniorski prvak BIH
-Prvak BIH Bodyclassic kategorija
-2 mjesto KUP Srbije -Bodyclassic

Moj najveći uspjeh je ostvaren na zadnjem natjecanju u Jagodini gdje sam prvo osvojio 1. mjesto u svojoj visokoj Classic BB kategoriji, a potom sam osvojio i pehar za apsolutnog prvaka Classic BBa.

Sport kojim se baviš zahtjeva mnoga odricanja. Možeš li nam u kratkim crtama opisati koja su sve to odricanja jednog vrhunskog bodybildera ?

Bodybuilding je sport koji zahtjeva psihičku, te fizičku posvećenost. Da bi ostvarili rezultate u ovom sportu nije dovoljno samo trenirati. Savršeno izbalansirana prehrana te adekvatan odmor ključ su uspjeha. Što se tiče odricanja mnogi bi se tu raspričali o tome koliko je teško jesti piletinu i rižu iz dana u dan, ali ja vam mogu reći samo da se ne odričem ničega. Moj sport je način života koji volim, što znači da volim sve što on nosi, uživam u zdravoj i balansiranoj prehrani i treninzima. Čovjek se može odreći samo onoga što mu nešto znači, ja se ne mogu odreći junk fooda, izlazaka jer meni osobno to ne pričinjava neko osobito zadovoljstvo. Jedino odricanje za mene bilo bi da se ne mogu baviti sportom koji volim.

Postoje li neka pravila kojih se moraš svakondnevno prdžavati?

Pravila postoje. No naravno ona se mjenjaju od osobe do osobe. Ne postoji univerzalna dijeta, niti univerzalni trening koji će dovesti do rezultata svakoga. Tu je ključna uloga trenera, trener treba biti sposoban prepoznati koji omjer nutrijenata, te kakav trening će dovesti klijenta do rezultata koji želi. Ovu priliku želio bih iskoristiti da se zahvalim svome treneru Saši Draškoviću koji svojim znanjem već godinama iz moga tijela izvlači maksimum.

Na posljednjem natjecanju u Jagodini osvojio si prvo mjesto iako si na to natjecanje otišao ozlijeđen?

U pripremama mi se, kao što ste spomenuli, dogodila ozljeda kvadricepsa koja je prema doktorima trebala biti kraj mojih snova o izlasku na natjecanje, no tada sam odlučio za pomoć upitati Darka Bilića koji mi je svojim znanjem pomogao i omogućio da dođem do najvećeg uspjeha u karijeri, njemu se također posebno zahvaljujem.

Jesi li se nadao toj tituli i kakvi su osjećaji nakon njenog osvajanja?

Što se tiče natjecanja u Jagodini, pripremao sam se za pobjedu. Svaki puta se pripremam za pobjedu, i to je ono što me tjera dalje. U ovom sportu morate biti samopouzdani i vjerovati u sebe, no uvijek uz oprez da to ne pređe u potcjenjivanje protivnika. Uvijek treba gledati prema zvijezdama, ali neka obe noge budu čvrsto na zemlji. Ove pripreme bile su najskuplje i najdetaljnije od svih do sada. Saša i ja smo odradili posao savršeno od prvog do zadnjeg dana, tako da eto, niti ta ozljeda nije mogla spriječiti uspjeh. Osjećaj na bini je fantastičan, to je nemoguće opisati onima koji nisu probali. Kažu da se život ne mjeri brojem dana, nego brojem trenutaka koje pamtimo, meni je ovo definitivno bio jedan od najlijepsih trenutaka u životu i uspomena koje ću se sjećati dok sam živ.

Što slijedi u budućnosti? Koja su još natjecanja pred tobom?

Što se tiče budućih natjecanja vrlo sam ambiciozan. Želim se u ovoj formi okušati još na dva natjecanja: Kup Srbije i Brčko Open. Za daljnji nastavak karijere imam zbilja velike i ambiciozne planove, te bih se želio okušati sa najboljim svjetskim bilderima u svojoj kategoriji, no o tome neki drugi put.

Što možeš poručiti mladima koji bi željeli krenuti tvojim stopma?

Moja poruka mladima bila bi da ne idu mojim stopama, neka ne idu ničijim stopama. Slijedite svoj put, svoj san i ostvarujte ono što vas čini sretnima. Ukoliko je vaš san BB i napredak u njemu ja ću biti presretan što sam uspio motivirati nekoga i biti nekome uzor, a još sretniji ako vam mogu pomoći u ostvarenju vaših ciljeva.

Na kraju bi se zahvalio sponzoru Spark i svima koji su mi bili podrška.

HERCEGOVINA.info