Ivan Dodig pobijedio Rafaela Nadala!

Treći hrvatski reket je u drugom kolu ispratio Rafaela Nadala, drugog tenisača svijeta, pobrinuvši se za šlag na tortu uspješne srijede u Kanadi...Poslije pobjede Ive Karlovića nad Philippom Petzschnerom i prolaza Marina Čilića pokraj Juana Martina Del Potra, šećer je ostao za kraj trećeg dana kanadskog Masters 1000 turnira - Ivan Dodig eliminirao je Rafaela Nadala,

došavši do dosad najveće pobjede u najboljoj sezoni karijere! Svjetski broj dva pao je s 1:6, 7:6(5) i 7:6(5), za dodatno uljepšanje ionako lijepog dana za hrvatske adute u Montrealu.
Uzvratio za Barcelonu ,Pobjedom u Kanadi Dodig je došao do uzvrata Nadalu za poraz u njihovom jedinom dosadašnjem susretu, u travnju na zemlji Barcelone, kada je Španjolac u polufinalu slavio sa 6:3 i 6:2.

Ranije tog tjedna, Ivan je u drugom kolu pobijedio Robina Söderlinga, tada petog na svijetu, što mu je bila dotad najveća pobjeda u karijeri.

Ove srijede se i to promijenilo.

Meč se kretao po željama svjetskog broja dva samo u prvom setu, dijelom zbog toga što je tada igrao praktički bez pogreške, ali i zbog toga što se Ivan tada još tražio na servisu, što je Nadalu olakšalo posao u toj fazi meča. No, s boljim serviranjem u nastavku, Dodig je postao ozbiljnija prijetnja, pronašao je pravu mjeru izlazaka na mrežu i držanja otraga, probijajući put do pobjede do koje je stigao nakon tri sata i devet minuta igre.

Uz 19 asova i s ubačajem prvog servisa kojeg je, nakon otvaranja s oko 50 posto, u ostatku meča podignuo do završnih 58 posto, 26-godišnji Međugorac pobrinuo se da turnir završi za Nadala već u njegovom prvom nastupu. Naravno, Španjolac neće biti zadovoljan vlastitom igrom, teško je i bilo očekivati da će blistati u prvom meču nakon Wimbledona i odmora koji je slijedio, ali protiv bilo kakvog Nadala treba odigrati jako dobro za pobjedu - nakon jednosmjernog prvog seta, Ivan je u tome uspio.

Drugi nositelj djelovao je vrlo impresivno u prvoj dionici, s dva breaka i samo pet izgubljenih poena protiv servisa, bez suočavanja s break-loptom. No, kako se Dodig počeo dizati, stvari su postale zanimljivije, a prva najava preokreta bilo je Ivanovo dostizanje breaka zaostatka u drugom setu, od minusa od 3:1 do 3:3.
Nikad bolji na Masters 1000

Ivan je prolaskom u osminu finala osigurao svoj najveći uspjeh na Masters 1000 turnirima, na kojima nema previše iskustva u glavnom ždrijebu. Ovo mu je tek treći nastup, a dosadašnja dva dogodila su se ranije ove sezone.

U Miamiju je došao do drugog kola, uz poraz od Robina Söderlinga, dok ga je u Monte Carlu na startu pobijedio Tommy Robredo.

Nakon vodstva od 6:1 i 3:1, drugi nositelj pomogao je Dodigu u povratku svojim dotad najlošijim gemom u meču, za break hrvatskog aduta za 3:3 u drugom setu, a u nastavku, bez gubitaka servisa na bilo kojoj strani, hrvatski broj tri ponovno je došao na svoje u tie-breaku. Nadal je dvaput nadoknađivao mini-break zaostatka, ali treći put, kada je Ivan poveo sa 6:4, više nije išlo.

Kao i u prva dva, drugopostavljeni Španjolac bolje je krenuo i u trećem setu. Ponovno je rano došao do breaka, imao 3:0, a nakon Dodigovog povratka do 3:3, s novim breakom stigao je korak do pobjede, sa servisom za meč kod 5:3. U tom gemu, Nadal je bio dva poena do prolaza u osminu finala, ali bez dolaska do meč-lopte.
Četvrtak s Hrvatima

Od trojice hrvatskih aduta u osmini finala, Ivo Karlović i Marin Čilić igrat će na središnjem terenu. Karlo i Tomaš Berdych će u 18 sati po našem vremenu otvoriti dan, a Marin će se s Novakom Đokovićem sresti nakon tog meča, ne prije 20 sati.

Dodig i Janko Tipsarević igrat će treći meč iza 18 po našem vremenu na drugom najvećem terenu teniskog kompleksa u Montrealu. Na rasporedu su ne prije 21:30 sati.

Nakon što je drugi put u trećem setu vratio break, Dodig je u posljednja dva servis-gema u meču počeo gomilati asove i samom sebi olakšao put do novog tie-breaka. Za odluku, Ivan je prvo ispustio rani mini-break prednosti (2:0), u nastavku ostao čvrst na servisu nakon što je Nadal kod 5:4 ponovno bio dva poena do pobjede, pa na meč-lopti kod 6:5 dočekao priliku nakon suparnikovog drugog servisa, u ne pretjerano teškoj izmjeni u kojoj je on potegnuo prvi - bekhend-dijagonalom na crtu, na što drugi nositelj nije imao odgovor.

Za pobjedu karijere, lijepo je što je Dodig zabio i winner za kraj, ali koliko god bilo slatko, nije ostalo puno vremena za slavlje. U četvrtak je na redu osmina finala u kojoj će se sresti s Jankom Tipsarevićem - Srbin je u srijedu također razočarao Španjolce, proslavivši 6:4, 6:7(5) i 6:3 protiv 15. nositelja Fernanda Verdasca.

ATP Masters 1000 Montreal, 10.8.2011., drugo kolo: Troicki (Srbija, 12) - Isner (SAD) 6:4, 3:6, 6:2, Fish (SAD, 6) - F. Lopez (Španjolska) , Gulbis (Latvija, WC) - Llodra (Francuska) 6:4, 1:0, predaja Llodre, Tipsarević (Srbija) - Verdasco (Španjolska, 15) 6:4, 6:7(5), 6:3, Dodig (Hrvatska) - Nadal (Španjolska, 2) 1:6, 7:6(5), 7:6(5).

Ivor Krapac

hrsport.net