I Mostar i sportaši vape za dvoranom

Gradska dvorana
I dok druga manja mjesta u Hercegovini imaju i više dvorana, u Mostaru osim skromnog izdanja na Bijelom brijegu, nema dvorane kakvu zaslužuje grad veličine Mostara. Ako se ikada moglo na boljim temeljima, postaviti upit za njezinu izgradnju, upravo je to sportska sezona koja je tek završila u dvoranskim sportovima.

Izgradnja davno započeta

Košarkaši Zrinjskog osvojili su prvi put naslov prvaka Bosne i Hercegovine, rukometaši su treći na ljestvici, a uspjeh je ostvaren u maloj i prebukiranoj školskoj dvorani na Bijelom brijegu. U Mostaru je davno započela izgradnja sportske dvorane, ali se ubrzo prestalo s radovima i onako započeta zjapi i predstavlja gradsko ruglo. Često se govorilo kako je temeljni problem njezine neizgradnje, nedostatak novca i nepostojanje želje i razumijevanja čelnih ljudi grada Mostara. No, očito ima tu i drugih problema koji zadiru u političke odnose, htjeli to priznati ili ne, u dobro podijeljenom gradu. I dok Mostar čeka odgovarajuću sportsku infrastrukturu, iz njegovih skromnih uvjeta izišla su mnoga poznata i velika sportska imena u košarci, rukometu i postali daleko poznati izvan svoga grada.

Bojan Bogdanović igra u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta i najbolji je hrvatski košarkaš, braća rukometaši Ivan i Igor Karačić igraju u dvije reprezentacije i samo su neka od sportskih imena koja je Mostar iznjedrio bez odgovarajućih sportskih uvjeta.

I dok Mostar čeka sportsko zdanje kakvo zaslužuju njegovi sportaši, daleko manja mjesta u Hercegovini davno su izgradila sportske dvorane. Ne čekajući i ne uzdajući se u pomoć države Čitluk je još devedesetih dobio sportsku dvoranu, ubrzo zatim i Ljubuški pa početkom ovog stoljeća grad Široki Brijeg dobio je prekrasnu sportsku dvoranu u koju se u primjerenim uvjetima može smjestiti više od četiri tisuće gledatelja. Grude imaju dvije dvorane i obje mogu zadovoljiti potrebe njezinih sportaša.

Na korist svima

No, ako sam grad ne može, opterećen političkim i važnijim temama, možda je vrijeme da se kroz javno-privatno partnerstvo, udruživanjem potencija, krene u akciju na korist gradu i njegovim brojnim sportašima. Glavni grad BiH prije dvije godine dobio je solidnu sportsku dvoranu. KK Spars dvoranu s 2500 gledatelja dobio je kao dar od Općine Novi Grad. Do tada su njihovi sportaši, kao i brojni drugi u Sarajevu, čekali u redu, kako bi odigrali utakmicu ili imali trening u Skenderiji.

Vecernji list