Hrvatski dvoboj u prvom kolu Australian Opena

drijeb je odredio se u prvom kolu sretnu Ivo Karlović i Ivan Dodig, a što ih čeka u Melbourneu, doznali su i Marin Čilić i Ivan Ljubičić, odnosno Karolina Šprem i Mirjana Lučić...

Hrvatska će imati najmanje jednog predstavnika u drugom kolu prvog Grand Slam turnira sezone. Bit će to bolji iz ogleda Ive Karlovića i Ivana Dodiga, koji se dosad još nisu sastajali, a pobjedniku će nagrada biti velik izazov u drugom kolu - izgledan dvoboj s trećim nositeljem Novakom Đokovićem, koji na startu ide na Španjolca Marcela Granollersa.

Karlović, inače, u hrvatskom sudaru ima nešto više toga "na kocki" s obzirom da je lani u Melbourneu bio u osmini finala, dok se Dodig probio iz kvalifikacija do drugog kola.

Marin Čilić još nije saznao svog prvog protivnika, bit će to tenisač iz kvalifikacija, ali zna što ga čeka ukoliko prođe prvu prepreku. Prvi hrvatski reket i 15. nositelj, koji brani lanjsko polufinale, u drugom kolu mogao bi ići na boljeg iz portugalsko-kolumbijskog ogleda Ruija Machada i Santiaga Giralda, a prođe li sve u skladu s renkingom, treća prepreka bila bi protiv 20. nositelja, Amerikanca Johna Isnera. No, Amerikanac će prije toga imati posla s Florentom Serrom, a zatim, u mogućem drugom kolu, s Radekom Štepanekom.

Osmina finala, probije li se Marin tako daleko, donijela bi potencijalni dvoboj s prvim nositeljem Rafaelom Nadalom, koji predvodi taj dio ždrijeba. Svjetski broj jedan prvo će ići na Brazilca Marcosa Daniela, dok bi mu naredne prepreke mogle biti Daniel Gimeno-Traver (drugo kolo) i 31. nositelj Feliciano Lopez (treće).

Ivan Ljubičić je u istoj četvrtini ždrijeba s Karlovićem, Dodigom i Novakom Đokovićem, uz moguć ogled s jednim od njih u osmini finala. Prije toga, Ivan, koji je 17. nositelj, ići će na Australca Petera Luczaka, a potom, ukoliko dobije, na Francuza Benoita Pairea ili kvalifikanta. Treće kolo vodi prema 14-postavljenom Španjolcu Nicolasu Almagru.

Ljubo još nije igrao protiv Luczaka, trenutno 136. na ATP ljestvici.

Branitelj naslova Roger Federer je u istoj polovici s Đokovićem i tri hrvatska igrača, a prvi će na putu drugopostavljenom Švicarcu biti Slovak Lukaš Lacko. Prvi zvučniji protivnik mogao bi mu biti Gilles Simon u drugom kolu, dok bi u trećem mogao ići na 25. nositelja Alberta Montanesa.

U gornjem dijelu ždrijeba, zajedno s Nadalom, smješteni su četvrtopostavljeni Robin Söderling i peti nositelj i lanjski finalist Andy Murray, koji bi se mogli sresti u četvrtfinalu. Söderling na startu ide na Talijana Potita Staracea, a Murray na Slovaka Karola Becka.

Dvoboj prvog kola koji će izazvati dosta zanimanja, pogotovo kod Australaca, odigrat će 27. nositelj David Nalbandian i Lleyton Hewitt. Obojica u Melbourneu pamte nastup u završnoj fazi turnira - Australac je 2005. bio u finalu, a Argentinac godinu potom u polufinalu.

Karolina Šprem će svoj prvi korak u ženskom ždrijebu pokušati napraviti protiv Južnoafrikanke Chanelle Scheepers, 105. na svijetu, dok bi, u slučaju pobjede, u drugom kolu išla na jaču iz ogleda 28-postavljene Slovakinje Daniele Hantuchove i Ruskinje Regine Kulikove. Potencijalno treće bi, pak, najvjerojatnije donijelo osmu nositeljicu, Bjeloruskinju Viktoriju Azarenku.

Prva protivnica Mirjane Lučić bit će Rumunjka Sorana Cirstea (94.), a potencijalna druga prepreka bila bi desetopostavljena Izraelka Shahar Peer ili Francuskinja Mathilde Johansson. Korak iza toga, ždrijeb vodi prema 22. nositeljici, Talijanki Flaviji Pennetti.

I Šprem i Lučić dosad su po jednom igrale protiv svojih startnih protivnica. Karolina je od Scheepers bila bolja sa 6:1 i 6:4 preklani u kvalifikacijama Stuttgarta, a Mirjana od Cirstee s 0:6, 6:1 i 6:1 u prošlogodišnjem prvom kolu Quebec Cityja.

Od vodećih nositeljica, prvopostavljena Caroline Wozniacki će se u prvom kolu sresti s Argentinkom Giselom Dulko, a drugopostavljena Vera Zvonareva s Austrijankom Sybille Bammer.

Treća nositeljica Kim Clijsters na startu ima zvučnu protivnicu, Dinaru Safinu, dok će četvrtopostavljena Venus Williams prvo ići na Talijanku Saru Errani. Clijsters je u polovici ždrijeba sa Zvonarevom, a Williams s Wozniacki.

izvor: hrsport.net