Danas počinje Wimbledon, Federer napada sedmu titulu

tenis, Roger Federer, federer, Wimbledon, Wimbledon, Roger Federer, Roger Federer, oklada
Već prvog dana na teren će izaći nekoliko favorita, među kojima i prvi nositelj i branitelj naslova Švicarac Roger Federer.

Dvadesetosmogodišnji Federer pokušat će da dođe do sedmog naslova u Wimbledonu, a prvi protivnik na centralnom terenu bit će mu Kolumbijac Alejandro Falla. 

Švicarac vjeruje da će mu i ovaj put najveći rival biti Španac Rafael Nadal, pobjednik turnira iz 2008. godine.

"Bit će nevjerovatno teško pobijediti ga ovdje u Wimbledonu", rekao je Federer, koji će pokušati da dostigne rekord Petea Samprasa od sedam tutula na Wimbledonu.

"Očito je da o tome pomalo razmišljam, jer sam svjestan o kakvom se rezultatu radi", kazao je Federer, koji je već oborio Samprasov rekord od 14 Grand slam titula, kada je u prošlogodišnjem finalu pobijedio Andyja Roddicka.

"Lijepo od njega što je rekao da mogu oboriti rekord, ali ne osjećam velik pritisak jer su me upoređivali sa Samprasom još dok nisam imao Grand slam titulu. Očito je da dobro igram na travi. Otkako sam došao ovdje kao junior 2001. i pobijedio Petea, pa od osvajanja prvog Wimbledona 2003., uvijek kada ovdje igram mislim da imam šansu da pobijedim", rekao je Federer.


Pored Federera na teren će danas izaći i treći nosilac Novak Đoković iz Srbije, koji se sastaje sa Belgijancem Olivierom Rochusom, dok je na terenu Andy Roddick igrati protiv sunarodnjaka Rajeeva Rama.

U ženskoj konkurenciji prvog dana nastupit će prošlogodišnja finalistkinja Venus Williams, koja se sastaje s Rossanoma De Los Rios iz Paragvaja. Jelena Janković iz Srbije igrat će protiv Britanke Laure Robson, Kim Clijsters protiv Italijanke Marije Elene Camerin, a Francesca Schiavone protiv Vere Duševine.

(Fena)