Čolak rekordno u ronjenju na dah

ronilac na dah, Goran Čolak, novi svjetski rekord
Goran je s preronjenih 225 metara postavio novi svjetski rekord u disciplini ronjenja na dah, dinamika bez peraja, te tako za punih sedam metara popravio rezultat Novozelanđanina Davea Mullinsa, kojem se od 2010. godine, kada je postavljen, nijedan ronilac nije uspio ni značajno približiti.

Postavljanje rekorda upriličeno je prema strogim pravilima AIDA-e (Association Internationale pour le Développement de l'Apnée), jedne od dviju krovnih organizacija po kojima se odvijaju natjecanja u ronjenju na dah u svijetu, uz nadzor licenciranih sudaca Petra Bojovića (Srbija) i Radoslawa Gaca (Poljska).

Budući da za to ima osigurane sve potrebne uvjete, Goran će u narednih nekoliko dana pokušati dodatno poboljšati rezultat, te time postaviti još višu ljestvicu svojim konkurentima.

Novi rekord nastavak je Goranovih impresivnih sportskih postignuća u ovoj godini. Na svjetskome prvenstvu po federaciji AIDA, osvojio je zlatne medalje u sve tri natjecateljske discipline, što prije njega nijednome roniocu u muškoj konkurenciji nije uspjelo, te postavio svjetski rekord u disciplini dinamika s perajama, a po ovoj je federaciji i aktualni ekipni svjetski prvak iz 2012. godine.

Sa svjetskoga prvenstva po federaciji CMAS vratio se s dvije srebrne i jednom brončanom medaljom, a ove je godine postavio i novi svjetski rekord po Guinnessu u disciplini statika s prethodnim udisanjem kisika (22:30 min.). Sve ovo čini Gorana najuspješnijim i najviše rangiranim roniocem na dah u svijetu, otkada postoje natjecanja u tome sportu.

hrt.hr