Čilić najavio US Open: Možda uspijem ponoviti prošlogodišnju priču

Marin Čilić, US Open, Kei Nishikori, Međugorje, Marin Čilić, US Open, Marin Čilić, Međugorje, Hercegovina, Marin Čilić, tenis, Marin Čilić, Moto klub Brotnjo, Marin Čilić, Goran Ivanišević, tenis, US Open, Marin Čilić, tenis, Marin Čilić, Hrvatska zemlja
...rekao da mu je taj trofej donio veću prepoznatljivost i popularnost u svijetu te da se veseli dolasku u New York u statusu branitelja naslova.

Čilićev trener Goran Ivanišević, pod čijim je vodstvom danas deveti tenisač svijeta ostvario svoj dječački san i trijumfirao na prošlogodišnjem US Openu, nije imao priliku 2002. godine, prvog dana wimbledonskog turnira, izaći na središnji teren All England Cluba kao branitelj naslova. U tome ga je spriječila ozljeda i operacija lijevog ramena, piše Hina.

Jedan od trenutaka kojeg Marin Čilić s nestrpljenjem očekuje je povratak na teren na kojem je prošle godine projurio do najvećeg trijumfa u karijeri, nanizavši od četvrtfinala nadalje uvjerljive pobjede nad Tomašom Berdychom, Rogerom Federerom i Keijem Nishikorijem.

Fantastičan je osjećaj doći na Grand Slam kao branitelj naslova

"Prvi put u karijeri ću na tako veliki turnir doći kao branitelj naslova. Bit će lijep osjećaj ponovno izaći na središnji teren, a vjerujem da će biti i treme. Iskoristit ću to kao lijepo, pozitivno iskustvo. Prisjetit ću se prošle godine te pokušati to iskoristiti i ove", rekao je najbolji hrvatski tenisač na konferenciji za medije koju su u organizirali Discovery Network i Eurosport, nositelj prava prijenosa mečeva s US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira u sezoni, koji je ove godine na rasporedu od 31. kolovoza do 13. rujna.

Od Čilićevog trijumfa u Flushing Meadowsu prošlo je deset mjeseci, a Marin ističe promjene koje su se dogodile u njegovom životu otkako se upisao među osvajače Grand Slam naslova, za što je, kako je i sam istaknuo, "morao raditi cijeli život".

Osvajanje US Opena donijelo mi je slavu, ali i puno veći pritisak

"Nevjerojatno mi je da je skoro godina dana prošla. To mi je osvajanje pomoglo da me ljudi u svijetu više prepoznaju, više sam medijski eksponiran, dobio sam i više fanova. No, to nosi i određeni pritisak s kojim se moram nositi, koji od mene traži da iz tjedna u tjedan igram što je bolje moguće i na što većoj razini. Od US Opena sam dobio puno na iskustvu i u gledanju prema naprijed, treningu, pripremama za turnire i mečeve. S tim sam naslovom dobio veliko samopouzdanje i puno više vjerujem u sebe. To mi daje puno veće mogućnosti za ponavljanje takvog scenarija."

Posljednji tenisač koji je uspio obraniti naslov u New Yorku bio je Roger Federer. Švicarac je od 2004. do 2008. nanizao pet trijumfa, a Marin će u rujnu pokušati ostvariti ono što zasad nije uspjelo ni današnjim teniskim velikanima poput Novaka Đokovića, Rafaela Nadala ili Andyja Murrayja.

"Konkurencija na Touru je trenutno ogromna. Ove godine je Đoković taj koji igra fenomenalno, ali osjećam da sam uz dobru igru uvijek blizu velikog rezultata, kao i prije par tjedana na Wimbledonu."

Četvrtfinale u All England Clubu i poraz u tri seta od kasnijeg slavodobitnika Novaka Đokovića Čilićev je najbolji ovogodišnji rezultat. No, Marin je uvjeren da slijedi dio sezone u kojem će se njegova forma podignuti.

Osjećam da mi se forma diže

"Tu je jedna poveznica između prošle i ove godine. I prošle sam godine do Roland Garrosa i Wimbledona išao prema naprijed formom i osjećao da sam iz tjedna u tjedan bolji. Osjećam da je ove godine slično i to mi daje veliki motiv za ostatak sezone. Ulazimo u ovaj dio godine, američku turneju, gdje se uvijek osjećam jako dobro. S dobrim rezultatima na tim turnirima mogu si pomoći, podići se nekoliko mjesta, a u neku ruku i obraniti dio bodova s US Opena. Osjećam da stvarno dobro igram. Na Wimbledonu je bilo sjajno, a zasigurno će i na ovim turnirima biti sve bolje i bolje."

Prva stanica na američkom betonu bit će turnir serije ATP 500 u Washingtonu, a potom ga čekaju nastupi na dva Masters 1000 turnira, u Montrealu i Cincinnatiju. Na ovom potonjem pridružit će mu se i Goran Ivanišević, a dotad će u ulozi trenera i savjetnika biti bivši tenisač, Zagrepčanin Ivan Cinkuš, s kojim je Čilić suradnju uspostavio u travnju ove godine.

"Odmorio sam se od tenisa, ispraznio glavu i sad slijedi desetak dana treninga, gdje će mi se Goran pridružiti, prije odlaska u SAD. Potom ćemo se ponovno sastati u Cincinnatiju. Imat ćemo dovoljno vremena za pripremu za US Open. Dosta je sličan raspored prošlogodišnjem, tako da vjerujem da će to biti pozitivno."

Za kraj je Čilić povukao paralelu s prošlogodišnjim stanjem konkurenata u odnosu na ovu godinu.

"Dosta toga se pomiješalo. Ove godine je Dimitrov imao lošu sezonu, Raonić se mučio s ozljedama, Nadal se muči s formom, a i Ferrer je ozlijeđen te je pitanje kad će se vratiti na teren. Ove godine je Murray taj koji igra fenomenalno, uz Đokovića i Federera. Konkurencija je strašno jaka, ali zna se dogoditi da se ždrijeb otvori, kao što je bio slučaj s Murrayjem u Wimbledonu."

Ako će proigrati kao što je to učinio prošle godine od četvrtfinala nadalje, Marinu se ništa ne mora otvoriti. I tada je dokazao da se može nositi sa svima i pobjeđivati najbolje, na najvećoj sceni./Hina