Čilić bez pogrešnog koraka

Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, suspenzija, tenis

Odlično otvaranje sezone Marina Čilića dobilo je novo poglavlje u prvom kolu jakog turnira u najvećem gradu UAE. Marin je proslavio već 16. ovogodišnju pobjedu sa 6:2 i 6:4 protiv 32-godišnjeg Francuza Arnauda Clementa, protiv kojeg sada ima 2-2 u međusobnom omjeru - iskusni Clement, 67. na svijetu, bio je bolji u prva dva ogleda, dok je ovog utorka i drugi put zaredom izgubio od Čilića.

Marin je prvi dio posla na putu do pobjede za koju mu je trebalo sat i pol napravio s dva breaka u prvom setu. Prvi se dogodio već u prvom gemu, drugi kod vodstva od 4:2, a ostatak je prošao bez puno Clementovih prijetnji na servisu. Hrvatski broj jedan držao je bez suočavanja s break-loptom, a pritom mu nije smetalo jako niskih 33 % ubačaja prvog servisa u setu.

Drugi dio meča bio je izjednačeniji i teži za Čilića. U prva dva servis-gema drugog seta držao je nakon što je Francuz bio na izjednačenju, da bi se ključni break dogodio kod 2:2. Clement je naštetio samom sebi uz dvostruku i dvije neforsirane pogreške do 15:40, uspio je izvući obje break-lopte, no nakon što je Marin došao do nove, dogodio se i novi suparnikov poklon, dvostruka pogreška kojom je prvi hrvatski reket napravio važan korak prema pobjedi.

U nastavku je Čilić imao priliku i za dvostruki break, kod zaostatka od 4:2 Clement je držao nakon spašene dvije nevezane break-lopte, a do kraja smo vidjeli i najveću prijetnju na Marinovom servisu. Kod vodstva od 5:4, u prilici da zaključi meč, prvi hrvatski reket bio je suočen s 0:40 i još dvije break-lopte, no pravu šansu Francuz je imao samo na jednoj, posljednjoj u gemu, kada je poslao bekhend u aut - sve ostale prošle su s Marinovom dominacijom, uz tri asa i winner forhendom nakon prvog servisa.

Posljednji gem meča pokazao se najtežim na Čilićevom servisu, no vodeći hrvatski tenisač izdržao je tu prijetnju i izborio drugo kolo protiv austrijskog kvalifikanta Stefana Koubeka (135.), koji je u ponedjeljak u prvom kolu u dvoboju ljevaka sa 7:6(4) i 6:4 ispratio Španjolca Feliciana Lopeza. Bit će to njihov drugi susret i Marinova šansa da uzvrati Koubeku za poraz u rezultatski nebitnom meču prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa iz 2006., kada je Austrijanac ubilježio 6:1 i 7:5.

ATP Dubai, 23.2.2010., prvo kolo: Čilić (Hrvatska, 6) - Clement (Francuska) 6:2, 6:4.

Ivor Krapac/sportnet.hr