Borna Ćorić: 'U novoj sezoni želim ući u Top 30 i osvojiti svoj prvi ATP turnir'

Borna Ćorić
Ćorić je prošlu sezonu završio kasnije od vršnjaka na Touru, kratki odmor bio mu je, kaže, sasvim dovoljan i sada sve podređuje treninzima za 2016. Božićne blagdane provest će u Dubaiju, ali ne s koktelčićem na ležaljci, nego u brušenju forme. Ukratko, ništa "obično" za jednog tinejdžera - prije "krv, znoj i suze" - iako je spartanski život Borni već rutina.

- Odlično sam se odmorio, imao sam dobrih dva i pol tjedna i to mi je bilo dosta da napunim baterije. Morao sam odraditi i ATP-jev University u Londonu, što mi je još malo produžilo odmor. Sada ima već dva tjedna kako radim pet do šest sati dnevno i stvarno mi ide jako dobro - kaže Ćorić.

U Dubai leti već u utorak, gdje će imati još osam dana priprema, a s prvim tjednom Nove godine počinje ciklus uoči Australian Opena i njegov prvi turnir u Chennaiju. Tamo će Borna doći kao 44. igrač svijeta, što je 51 mjesto bolje od pozicije koju je držao na startu 2015.

- To mi je znak da je sezona bila dobra. Imao sam priliku za još bolji plasman, da sam uspio zadržati nivo na kraju sezone, ali ne može se očekivati da ću kroz cijelu godinu držati istu razinu i stalno ići prema gore. Sveukupno sam zadovoljan onime što sam postigao.

Proteklu sezonu će najviše pamtiti po Davis Cup pobjedama u Brazilu.

- Kada sam dobio Belluccija kao prvi igrač, to je bio poseban osjećaj. Osim toga mi je draga bila pobjeda protiv Stahovskog u prvom kolu Wimbledona.

Iako s novim trenerom Milesom Maclaganom radi tek nekoliko dana, dojmovi su već pozitivni.

- Još se upoznajemo, ali zasad ide odlično. Zadovoljan sam, a mislim da je i on. Dobro se slažemo, bili smo na nekoliko večera da se što bolje upoznamo. Kada krenu turniri, vidjet ćemo kako će stvar funkcionirati.

Ćorić objašnjava da novog trenera nisu tražili po nekim posebnim karakteristikama, već se gledalo tko je slobodan na tržištu.

- Znali smo tko može raditi sa mnom i što bi nam bila prihvatljiva ponuda. Miles je radio s vrlo dobrim igračima, počevši od Murrayja. Imali smo još nekoliko opcija, a njega je preporučio menadžer Lawrence Frankopan i mislim da smo dobro izabrali.

Je li činjenica da je u protekloj godini mijenjao trenere kako su išla godišnja doba - ukupno trojicu - Ćoriću bila otežavajuća okolnost da stekne kontinuitet?

- Nije baš bajno, ali što je tu je. Dovoljno sam jak karakter da me to ne izbaci iz takta. Promjene trenera nisu bile razlog ni opravdanje za lošije rezultate na kraju sezone. Naravno da bi bilo bolje da sam ostao s jednim trenerom, ali takve su bile okolnosti, ništa strašno.

Saznali smo da je jedan od razloga za pet poraza u posljednjih sedam mečeva, naročito onaj od Donskoja u Moskvi, bio problem sa žicama.

- Malo sam se tražio, htio sam isprobati nove varijante jer nisam bio siguran što mi najbolje odgovara. Par puta sam probao s novim žicama, pa se vratio na staro, tako da je i to utjecalo na rezultate. Opet, imam 19 godina i taj proces svaki igrač mora proći. Tražiš se, izgubiš, pa se opet nađeš, sve je to uobičajeno.

Kakvi su ciljevi za 2016.? Ivan Dodig nam je nedavno rekao da će Borna osvojiti svoj prvi turnir.

- Hvala mu puno, ovom prilikom ću ga pozdraviti. Slažem se, prvi ATP naslov mi je sigurno jedan od ciljeva. Već sam najavio i da želim ući u Top 30. Naporno ćemo raditi za to i brzo ćemo vidjeti koliko je ostvarivo.

Kalendar sezone bit će vrlo gust, a u njemu će važne biti i Olimpijske igre. Malo se igrača, kaže Ćorić, može pohvaliti da su u njegovim godinama sudjelovali na najvećoj sportskoj smotri.

- Naravno, normu još nisam ispunio, ali vrlo sam blizu, osim ako ne budem imao baš jako loš prvi dio sezone, što se nadam da neću. Velika je čast ići na Olimpijske igre, pogotovo za 19-godišnjaka. Iako, bit će tu i drugih turnira na koje se želim fokusirati. Znamo da u tenisu OI nisu toliko važne kao u atletici ili nekim drugim sportovima. Da moram birati između završnice Igara ili Grand Slama, ipak bih izabrao drugo...

Suradnja Ivana Ljubičića i Rogera Federera iznenadila je veći dio teniskog svijeta, pa tako i Bornu, iako u njoj ne nalazi ništa nelogično.

- Ljubo je dokazani znalac i u trenerskom svijetu već je izgradio ime. U kratkom periodu napravio je jako puno. Čestitam mu, velika je čast trenirati Federera i biti dio njegova tima. Želim im sve najbolje u sljedećoj sezoni.

U trenutku kada je Ljubičić prekinuo suradnju s Raonićem, Ćorić je bio bez trenera. Svi su već pomislili - evo 'zicera'...

- Da, koeficijent je bio 1,01 (smijeh). Nažalost, nije se ostvarilo.

Je li postojala ta kombinacije?

- Naravno, razmišljali smo i u tom smjeru, razgovarali o mogućim opcijama, ali eto, nismo se uspjeli dogovoriti. A sigurno i da je Ljubičić dotad već imao kontakt s Federerom.

sportske novosti