Atraktivni picigin službeno postao hrvatska autohtona igra

Ministarstvo kulture RH, picigin, Atrakcija s hrvatskih plaža, Split, na splitskim Bačvicama
Interes za ovu vratolomnu igru iz jadranskih plićaka raste iz godine u godinu, a u Splitu se redovno održavaju i svjetska prvenstva u piciginu. Student splitske Ekonomije i autohtoni žitelj ovog grada nam je prokomentirao ovu odluku Ministarstva kulture.

Picigin je odlukom Ministarstva kulture RH postao nematerijalno kulturno dobro. Atrakcija s hrvatskih plaža, osobito igrana na splitskim Bačvicama, tako je službeno postala autohtona te će se na ovaj način štititi od nestajanja, izumiranja, ali i promicati putem organiziranja turnira, elektroničkih medija i sličnoga.
Najsplitskija igra proširena i na unutrašnjost

Ministarstvo kulture je u obrazloženju ovakve odluke navelo kako je picigin nastao početkom 20. stoljeća u Splitu te se smatra 'najsplitskijom' igrom. No, zbog svoje atraktivnosti se brzo raširio duž obale, ali i u unutrašnjost.

Kao kopneni hrvatski grad na koji se igra osobito proširila, navodi se Osijek. Iako je p
Kad spomenete Split, picigin je među pet stvari koje vam padnu na pamet

Napišimo i službeni opis igre sa stranica Ministarstva kulture:

'Picigin je društvena igra loptom koja se izvodi u plićaku pješčane plaže gdje igrači, stojeći u moru, nabacuju loptu koja ne smije dodirnuti morsku površinu. Iako je raširen među mlađom populacijom, u njemu sudjeluju brojni igrači, bez obzira na spol i na dob. Osnovni je cilj igre da lopta mora biti što dulje u zraku.'

Student prve godine na Ekonomskom fakultetu u Splitu te rođeni Splićanin Ivica, zadovoljan je što je ova igra dobila službeni status.
- Jako mi je drago radi toga, picigin je čistokrvna splitska igra, rođena ovamo i iz godine u godinu je zanimanje za nju priko lita sve veće i veće. Organiziraju se razni turniri, a picigin svako splitsko dite zna igrati. Tako da smatram da nema ništa čudno što je zaštićena, jer među mnogobrojnim stvarima koje vam padnu na pamet kad spomenete Split, picigin je definitivno među top 5, govori nam Ivica.

srednja.hr