APK ZrinjskI: Studenti kineziologije u ulozi instruktora plivanja

apk zrinjski, škola plivanja
Odgovor na to pitanje imaju studenti kineziologije Sveučilišta u Mostaru koji rade kao instruktori plivanja u Akademskom plivačkom klubu Zrinjski. Jedan je od trenera Antonio Marić koji kaže da s neplivačima razgovaraju o uzrocima nastanka njihovoga straha.

"Pokazujemo veliko razumijevanje i govorimo da će prebroditi taj strah bez problema ako budu vjerovali svojim trenerima. Pokazujemo im kako se tijelo ponaša u vodi i pomoću igrica privikavanja na vodu s nama se oslobađaju straha i postaju plivači", rekao je Antonio.

Rad je u Klubu prepoznat od početka te se svake godine sve više nove djece upisuje u školu plivanja tako da trenutačno imamo preko 150 članova.

Klub ima odlične uvjete za treniranje na Sveučilišnom bazenu koji se nalazi u sklopu kampusa II u južnom mostarskom naselju Rodoč što također privlači neplivače da se pridruže Klubu. Uz Antonija, treneri su za obuku neplivača studenti Marta Boko i Petar Prka koji uživaju punu potporu predsjednika Kluba Saše Marića. Obuka neplivača broji 45 djece koja su podijeljena u tri skupine. Škola plivanja traje 36 sati, a treninzi se održavaju tri puta tjedno.

Treneri su u obuci neplivača mislili na sve da bi djeca što lakše i bezbolnije naučila plivati. Treninzi se sastoje od rada na suhom, uranjanja glave u vodu, gledanja pod vodom, disanja pod vodom, plutanja, klizanja i skokova u vodu. Kroz ciklus obuke neplivača, početnike se uči dvije početne tehnike: slobodno i leđno, koje se poslije u osnovnoj obuci plivačkih tehnika nadograđuju.

Na kraju ciklusa škole plivanja se radi testiranje pred komisijom koja je sastavljena od trenera iz osnovne obuke plivačkih tehnika. Dijete koje samostalno skoči u bazen i prepliva 25 metara do pola bazena i samostalno se vrati nazad, dobiva diplomu plivača početnika i prelazi u osnovnu obuku plivačkih tehnika gdje dalje nastavlja s obukom plivanja.

Što više djece prođe testiranje, to je i zadovoljstvo trenera veće, potvrdio nam je to i trener Antonio Marić: "Najbitnija je stvar na kraju bilo kojega posla biti zadovoljan odrađenim, vidjeti da su vam djeca zadovoljna, kao i njihovi roditelji i svi oko vas. Tek tada znate da ste uradili dobar posao."

Martin Butigan

Treci.ba