Anja Puhalo: Biti mažoretkinja je put ka ostvarenju puno lijepih stvari u životu

mostarske mažuretkinje, Mostar, Anja Puhalo, mažoretkinje
Na svim natjecanjima gdje nastupaju redovito osvajaju odličja, a u čemu je tajna tog uspjeha porazgovarali smo upravo sa njihovom voditeljicom Anjom Puhalo.

Evo kao prvo možete li nam nešto malo reći kako su i u koje kategorije organizirane mažoretkinje?

U mažoretkinjama prema pravilniku Saveza mažoretkinja F BIH čiji smo član koji djeluje u sklopu European majorettes association ( EMA) postoje dobne kategorije : Dječji sastav ( ne-natjecateljska kategorija), te 3 natjecateljske kategorije- kadetkinje ( od 8-11 ) ,juniorke( 12-14 ) i seniorke (15-25 ). Osim podjele po uzrastu postoje i kategorije s obzirom na rekvizit s kojim se radi- dakle 1.kategorija štap i 2.kategorija pom-pom. Od ove godine postoji i kategorija Mace( kategorija koja njeguje tradicionalni mažoret ples sa štapom kakvim se plesalo od davnina pod nazivom Mace ) koja još uvijek nije prihvaćena u našem Savezu .

Da li je teško biti voditeljica mažoretkinjama, i kako vas cure slušaju?

Biti voditeljica mažoretkinja je jedan vrlo dinamičan i veseli vid posla , a sama struka kojom se bavim me uistinu ispunjava . S obzirom da sam ja inače osoba koja je perfekcionista u svemu što radim nije mi teško uspostaviti profesionalan odnos sa svojim plesačicama jer je najbitnije u startu postavit pravila- red,rad i disciplina . To je najbolji recept za uspjeh , i kad se u startu tako postavim onda odnos i međusobno poštovanje i mene prema plesačima i plesača prema meni mora postojati.

Gdje nalazite insiraciju za koreografije koje postavljate?

Kroz 18 godina rada je sklopljeno nebrojeno mnogo koreografija a najčešće najkreativnije koreografije dođu vrlo spontano . Bitno je uloviti pravi trenutak inspiracije . Svake godine se naravno smišljaju nove koreografije i to posebno one vrlo zahtjevne -za natjecanja - Državna te Europska , a osim njih tu su i mnoge druge koreografije rađene za brojne posebne nastupe bilo da je riječ o promenadama kroz grad, razne posebne narudžbe i sl . Naime, mažoretkinje su specifične po tomu što spadamo i u ples, i u sport ali i u protokol a za sve to se posebno treba istrenirati i iskoreografirati da sve bude savršeno uvježbano.

Svjedoci smo da ste kao uspješne proputovale skoro cijeli svijet, pa možete li izdvojiti neke nastupe koje će vam ostati zauvijek u pamćenju?

U svom djelovanju smo zaista proputovale brojne zemlje i nastupali na raznoraznim prigodama različitih karaktera i prigodi. Teško je izdvojiti sve nama srcu prirasle nastupe jer ih je bilo jako mnogo . Mislim da bi svaka generacija koja je kroz 18 godina prošla kroz naš klub za sebe mogla izdvojiti one njima posebne. Svako putovanje ima svoje čari i smatram da su putovanja upravo ta koja svaku osobu u smislu životnog iskustva čine bogatijom . Proputovali smo veći dio Europe a to zaista nije mala stvar. Evo bitno je napomenuti da smo baš u prošloj godini obnovili suradnju sa Europskim menadžerom za velike Europske turneje . U ovoj godini smo tako bili na turneji po sjeveru Francuske gdje smo između ostalog posjetili i veličanstveni Paris .Za 2014. godinu već imamo potvrđenu novu turneju također u Francuskoj krajem 5 mj. a u pregovorima smo za još par njih.
A od nastupa koji će meni osobno ostali u prelijepom sjećanju dok sam ja bila plesačica izdvojila bih: nastup u Bratislavi kad smo po prvi puta osvojile Europsko zlato te sa trona skinule one koji su do tada bile neslomljive- Zagrebačke mažoretkinje ,a od nastupa u Mostaru izdvojila bih nastup na otvorenju Starog mosta u Mostaru kao jedan od emotivnijih .

Nedavno ste u Mostaru imale 11. samostalni koncert. Kako ste općeniti zadovoljni sveukupnim radom?

U prošlom mjesecu točnije 22.11. smo održale svoj 11. tradicionalni samostalni koncert i zaista smo prezadovoljne kako je sve ispalo. Reakcije na koncert su zaista fantastične. Iza tog našeg projekta zaista stoji mnogo rada i posla al kad kao rezultat dobijemo prezadovoljne i članice i roditelje i svu našu publiku onda se sav trudu isplati. Posebno bih se ovdje htjela zahvaliti našim mažoretkinjama veterankama koje su vjerne našem klubu punih 18 godina i koje profesionalno i sa puno ljubavi svake godine pomažu realizaciji naših koncerata.
Iza svakog projekta na kojem radimo uvijek stoji mnogo odricanja al to je jedini način da se ostvari uspjeh u poslu.

S obzirom na sve uspjehe koje ste postigli, da li vas prati grad Mostar što se tiče finansijske pomoći?

Što se tiče potpore grada mogu reći da je do sada grad Mostar te odjel za kulturu grada kao i odjel društvenih djelatnosti i Sportski savez grada Mostara zaista ima razumijevanja za naš rad .Naravno ,s obzirom da je cjelokupna financijska situacije grada u lošem stanju to se odražava na cijelu kulturu I sport pa tako i na nas te je to i bio razlog da ove godine po prvi puta nismo bile u mogućnosti otputovati na Europsko natjecanje . No, s obzirom da sam ja vječiti optimist vjerovala sam u bolje dane a kao rezultat mojim pozitivnom razmišljanjima je taj da smo ove jeseni zahvaljujući gradu dobile svoju krovnu kuću a to je Hrvatski Dom Hercega Stjepana Kosača . Dakle, bez obzira na to što su financije u ovoj godini bile loše ,jednim dijelom se uvijek pojavi nešto pozitivno što nas uvijek tjera da nastavimo dalje u pozitivnom svjetlu.

Gdje se mogu javiti sve one cure koje žele postati mažoretkinje?

Za sve djevojke i djevojčice koje žele postati mažoretkinje naša vrata su uvijek otvorena. Za sve one koje bi nam se željele pridružiti mogu nas kontaktirati na br.moba 063 316 529 te na taj način dobiti sve potrebne informacije.

Što vam je sada u planu, gdje planirate slijedeće nastupe?

Što se tiče planova za naredni period pred nama su brojni nastupi uoči božićnih i novogodišnjih blagdana te će nas Mostarci imati prilike vidjeti na brojnim humanitarnim akcijama kao i u Zimskom gradu .

Evo za kraj poruka našim čitateljima?

Biti mažoretkinja je jedna od najljepših stvari koja se desila u životu naših članica kako same kažu nakon što ih put odvede daljnjim tokom u životu. One same znaju reći da je biti mažoretkinja put ka ostvarenju puno lijepih stvari u životu.
A moja poruka svima bi bila da uvijek treba vjerovati u sebe , baviti se pozitivnim stvarima i ne odustajati od svojih snova.