Andrija Jovanović: Tenis u Čapljini ima dva vrhunska talenta

Andrija Jovanović, TK Čapljina
Imajući u vidu zdravstveno stanje igrača, financijsku situaciju roditelja i stanje u školi, rezultati koje su članovi Teniskog kluba Čapljina postigli su obećavajući.

U razgovoru s Andrijom Jovanovićem, trenerom Teniskog kluba Čapljina doznali smo detalje o odličnim rezultatima i svim planovima u budućnosti.

"Rezultate koje su postigli zaista su obećavajući. Kada govorimo o Teniskom savezu u Hrvatskoj, naši igrači nastupit će na svim turnirima do kraja godine, a ima ih još puno. Rezultati u zadnje vrijeme govore da je naša sugrađanka Karla Bakalar među vodećim igračicama u Bosni i Hercegovini. Također u svojoj kategoriji je druga igračica, a u zadnje vrijeme pokazuje kako bi trebala biti vodeća igračica u Hrvatskoj. Rame uz Karlu stoji i mladi Marino Krešić, koji ima tek devet godina, a iz dana u dan pokazuje nevjerojatan talent i sposobnost za bavljenje ovim sportom", kazao je Andrija Jovanović za Čapljinski portal.

Marino Krešić od ove godine nalazi se u kategoriji do 12 godina, pošto je prošle godine pokazao izvanredne rezultate te se našao među tri igrača u svojoj kategoriji u Dalmatinskoj regiji.

"Najveći pokazatelj njegovog rada i talenta je to što se već rangirao za dječake do 12 godina na teritoriju cijele Hrvatske, što je sam pokazatelj u tenisu. Čim se ubacite u grupu kod starijih dječaka i djevojčica, već ste rangirani među 100 igrača u Hrvatskoj. To sam uradio s ciljem kako bismo smanjili pritisak na Marina. On koga god da dobije to je plus u odnosu na ono što se od njega očekuje", dodao je Jovanović.

Karla Bakalar nalazi se u kategoriji do 12 godina. Ova mlada tenisačica pokazala je zavidne rezultate kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj.

"S Karlom smo ove godine bili orjentirani na natjecanje u BiH pa smo tako vidjeli gdje pripada, a to je pokazatelj da u svojoj kategoriji pripada među prve dvije igračice. Znamo kako se u Hrvatskoj igra najbolji juniorski tenis u cijeloj Europi, pa smo u dogovoru s Karlom krenuli na turnire i u Hrvatskoj. Ako igrač uspije u Hrvatskoj, ako pokazuje zavidne rezultate koje se od njega očekuju, onda nema potrebe za razmišljanjem je li pripadate Europskoj asocijaciji po kvaliteti igre tenisa", izjavio je Andrija Jovanović i dodao: "Možda će biti malo zbunjujuće kako igrači mogu nastupiti u dvije države, ali to je zbog dvojnog državljanstva kojeg imaju. Oni imaju mogućnost natjecati se u BiH i u Hrvatskoj, registrirani su u obje države, a rang lista na kojoj se nalaze naši mladi sugrađani je osnova koja pokazuje koliko uspjeha su postigli u jako malo vremena".

Povijest tenisa u Čapljini govori o činjenici, kako su svi juniori, koji su trenirali u Teniskom klubu Čapljina, dobili status reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

"U posljednjih 20 godina, od kako radim i treniram djevojčice i dječake, svi oni dobili su status reprezentativca Bosne i Hercegovine. Ja sam zadužan za ova juniorska razdoblja, a kasnije se odlazi na Akademije i koledže, ovisno što osoba želi od tenisa. Tenis je jako specifičan sport i znamo da je jedan od četiri najteža sporta u svijetu. Mi se nalazimo u maloj sredini, da nismo baš u mogosti financijski i infrastrukturno pratiti taj sport. U Čapljini imamo situaciju, da u zimskom razdoblju, igrači dolaze iz obližnjih mjesta i treniraju u balonu. Zemljani tereni, koji se nalaze kod mene, sasvim su dovolji za jedan mali grad, u kojem se tenisom bavi 10-15 ljudi. Jako sam sretan i zadovoljan svim juniorima koje sam do sada imao, te sam siguran da će tako ostati i u budućnosti. Obzirom na već navedene igrače, nema potrebe za strahom", izjavio je Jovanović za Čapljinski portal.

Na upit, što očekuje od Karle i Marina u budućnosti, Jovanović odgovara kako očekuje najbolje rezultate, ali da se sve stvari u sportu trebaju poklopiti, baš kao i u životu.

"Svakako da ih očekuje jako dobra budućnosti. Sve stvari se trebaju poklopiti jer zaista je potrebno još dosta truda, rada i enormnih ulaganja u njih. Oni treniraju pet do šest puta u tjednu, a svaki trening traje najmanje dva sata. Onda to samo po sebi govori koliki je to opseg posla, kako za mene, tako i za igrače. Nekad su to kondicijske pripreme i tehnika, nekad je snaga, ovisno o treningu. Tijekom sedam do deset dana uvijek putujemo u neka druga mjesta kako bi igrali ogledne mečeve i to je skup njihovog rada dok odu na natjecanje.

Neki dan smo bili u Zadru, idući tjedan idemo u Split, pa putujemo u Ogulin, onda nas čeka Zagreb, a to su sve turniri do kraja tekuće godine. Moje osobna očekivanja od Karle su ta, da iduće godine bude među osam igračica i nakon toga, ovisno o rezultatima, dobije pravo da bude u hrvatskoj A ili B reprezentaciji ovisno na što se oni oprijedjele. Kada govorimo o Marinu njegova budućnost je svijetla u naredne dvije tri godine. Njegovi vidici, odlascima na razna natjecanja će se prošitiri i sam će shvatiti gdje pripada. Ja sam u situaciji da očekujem, a što će biti ovisi od mene, od igrača i u konačnici od roditelja", ističe ponosni trener.

Dok ne postanete nositelj grupe, velike su šanse da igrate s najboljim igračem, dodaje.

"Dok ne postanete nositelj u vašoj grupi vi ste u mogućnosti da naletite među najbolje. Uvijek ima osam nositelja, ovisno o broju natjecatelja i upravo vi možete naletiti na najbolje. Ja najviše volim kad moji igrači nalete na nekog takvog, jer mi je to pokazatelj koliko smo radili i na kojoj razini se igrači nalaze. Ne smijemo se zavaravati da dobijemo nekog lošijeg pa se onda pravimo važni. Ja sam svjestan koliko mi je Karla uradila kad je dobila treću igračicu Hrvatske i u finalu pobijedila Ruskinju. Ovo što radim s Karlom bit će mi pokazatelj jesmo li spremni ići na neka druga Međunarodna putovanja. Sva djeca se ne nose isto sa ulogom favorita. Kada ih prebacim u veću grupu, oni nisu favoriti i ne stvaljam preogroman pritisak na njih, nego znaju što ih očekuje od tenisa kroz teže mečeve koje imaju u starosnim skupinama", zaključio je razgovor  Andrija Jovanović, trener Teniskog kluba Čapljina.