Zvezda i Partizan idu u privatizaciju

zvezda, partizan
Vlada Srbije završava prijedlog Zakona o privatizaciji sportskih klubova koji bi uskoro trebao biti predmetom sjednice Vlade piše danas bh biznis portal.

Prema pisanjima srbijanskih medija Vladu očekuje još završetak teškog posla procjene vrijednosti i vlasničke strukture klubova. Ministarstvo financija Srbije predlaže da klubovi sami plate procjenu vrijednosti njihovog kapitala, a Ministarstvo sporta smatra kako bi to trebala platiti država. Za procjenu vrijednosti klubova zadužena je Direkcija za imovinu.

Ključne stavke za utvrđivanje vrijednosti kluba ugovori su s igračima, prihodi od prodaje igrača, prihodi od oglašavanja, prihodi od prodaje TV prijenosa, od nagradnih igara i slično. Kako sada stvari stoje stadioni neće biti sastavni dio imovine nego će ostati u vlasništvu lokalnih zajednica.

Prema zakonu, klubovi će biti otvorena dionička društva, a vlasničke struktura odredit će se za svaki klub pojedinačno. Naime, kao vlasici mogu se pojaviti pojedinci, država, gradovi ili zaslužni sportisti.

Brandovi poput klubova Crvena zvezda i Partizan bit će posebno zaštićeni kroz kupoprodajne ugovore u kojima će stajati kako se njihovo ime ne može mjenjati.

Privatizacija klubova ima veliki odjek u javnosti, ali ne i kod potencijalnih ulagača. U nadležno ministarstvo do sada nije stigla nijedna konkretna ponuda za najveće klubove, ali zanimljivo je kako ponuda za male klubove već ima navodi Poslovni portal ba.