Zukanović: Ovo je samo još jedan dokaz da kod nas još postoje "SEOSKI KLUBOVI"

Premijer liga BiH, fc budućnost, HŠK Zrinjski
Bilo da su suci podmićeni, izmanipulirani, nesposobni da rade svoj posao, stoji činjenica da je sudijska organizacija dotakla samo dno.

Kao i uvijek, postoje suprotstavljeni stavovi i u vezi sa suđenjem i incidentima na utakmici između Budućnosti i Zrinjskog, ali konačnu riječ, ipak će dati Komitet za natjecanje NSBiH, koji zasjeda u utorak od 12 sati.

Ljupko Marjanović, Boro Elčić, Rudolf Marić, Franjo Smoljo i Adnan Muhamedović, na čelu sa predsjednikom Sejdom Zukanovićem, odlučivat će o sankcijama prema odgovornim osobama za prekid i fizički nasrtaj na glavnog suca susreta u Banovićima, Ognjena Valjića.

- Za sada znam samo ono što sam pročitao u dnevnom tisku, tako da ne bih volio špekulirati o mogućem ishodu. Relevantan je jedino izvještaj delegata utakmice Mirka Miloševića, kao i onaj glavnog suca Valjića. Nadam da ćemo ih dobiti na vrijeme, zajedno sa službenim video materijalima. A pravila su jasna u ovakvim situacijama i uopće ne morate sumnjati da ćemo donijeti pravu odluku - izjavio je Zukanović.

On je naglasio kako je Komitet i do sada jednoglasno i principijelno donosio prave odluke.

- Nema sumnje da su se dogodile nemile scene u Banovićima. Sada je najbitnije da odredimo tko je glavni krivac za cijelu situaciju. Ako su to domaćini iz redova Budućnosti, onda će, za početak, bodovi pripasti gostujućoj ekipi. Disciplinska komisija će se odrediti o daljnim kaznama za počinitelje, koje mogu biti od novčanih, pa do ostalih sankcija - istakao je Zukanović, koji nije ni na čijoj strani, pogotovo ne sudac Valjića, kojeg od ranije prati reputacija pristrasnog...

- Greške se događaju , svi smo mi ljudi. Kako god, ne može se nepravda riješavati fizičkim obračunima na terenu. To u normalnom svijetu nije dozvoljeno, jer postoje nadležni organi koji odlučuju o tim stvarima. Ali ovo je još jedan dokaz da kod nas postoje seoski klubovi, kojima je normalno da rade ovakve stvari - rekao je Zukanović na kraju razgovora za "San".

Piše: D. Jerković

Mene niko ne može podmititi

- Budite uvjereni da će odgovorni biti kažnjeni do slova! Ako je istina da su suci podložne uticajima i pritiscima, bar na mene niko ne može uticati. Nisu uspjeli ni mnogo veći "igrači" u bivšoj Jugoslaviji, pa neće ni ovi. Nadam se da će biti puno manje spornih situacija u ovako osjetljivom dijelu prvenstva - poručio je Zukanović.