Zrinjski starta sa ‘pole positiona’ u najbržem bolidu, no utrka će biti zahtjevna

Zrinjski
...otkako se Premijer liga BiH igra na teritoriju čitave države, a sve ukazuje na to da će biti postavljen novi rekord po broju titula - sve je u rukama Zrinjskog koji u proljetnu utrku idućeg vikenda ulazi kao izraziti favorit.

Lopta se na premijerligaškim travnjacima nije kotrljala od 4. prosinca pa zezancija da su igrači zaboravili igrati nogomet dobiva realan prizvuk. Jasno, svi su oni, i u lideru Zrinjskom i u fenjerašu Olimpicu, naporno radili ove zime, no tko je napravio najbolji posao i tko ima realne šanse ispuniti ciljeve? Dio odgovora dobit ćemo već nadolazećeg vikenda, kada će se odigrati devetnaesto kolo Premijer lige BiH - prvo od četiri zadnja prije podjele tabele na Ligu za prvaka i ostanak.

Peta titula Plemića djeluje realno

I ptice na grani znaju da je Zrinjski taj od kojeg se očekuje da uzme novi naslov, drugu vezanu, ukupno petu titulu. Očekivanja su u skladu s onim što su Mostarci radili posljednjih godina, no jesu li ih Plemići sposobni opravdati i ciljem na kraju sezone proći provi? Ukratko, vjerojatno jesu jer stvari ovako stoje: Zrinjski starta s ‘pole positiona' u najbržem bolidu, a to je recept za osvajanje titula.

Četiri boda prednosti unijet će Mostarci u odnosu na drugoplasirano Sarajevo, treći Željezničar je na minus šest, četvrta Krupa sa osam bodova zaostatka već nije prijetnja. To je jedan plus z Mostarce. Drugi se ogleda u činjenici da Zrinjski vrlo vjerojatno ima najbolji kadar u državi - šampionski kostur je zadržan, a jesenski kadar poprilično osnažen provjerenim pojačanjima i povratnicima kao što su Kenan Pirić, Tonći Kukoč, Zvonimir Blaić i Daniel Graovac. Plemići vjerojatno nikada nisu imali ovako široku lepezu kvalitetnih igrača. Još nešto bitno za istaći, ove zime došlo je i do promjene na klupi - Vinka Marinovića s kojim je osvojen zadnji naslov zamijenio je povratnik u bh. nogomet, Mostarac Ivica Barbarić. Pripreme su donekle otkrile kako će to izgledati, no tek ćemo nakon gostovanja Čeliku na otvaranju proljeća moći ocijeniti Plemiće. Inače, raspored na otvaranju proljeća također je jedna od stavki koja bi im trebala ići na ruku - ići će pretposljednjem Čeliku i Mladosti koja se pomorila s Ligom za ostanak, a ugostiti Krupu i Metalleghe. Još jednom: Zrinjski ima sve u svojim rukama, no to će, koliko god zvučalo otrcano, trebati pretvoriti u rezultate, bodove, na kraju i petu titulu.

Željezničar djeluje opasno

Na prvu bi zaključili da Sarajevo, s obzirom na sve argumente Zrinjskog, nema velike šanse u borbi za naslov, ali bila bi greška otpisati Bordo tim..., posebno sada, kada još nemamo realnu sliku snage tima s Koševa. Jesen je tim Mehmeda Janjoša završio s pet prvenstvenih pobjeda u nizu, ali to je bilo jesenas. Što dakle Bordo tim može ovog proljeća? Oni su mijenjali manje od Zrinjskog, što sugerira da su uglavnom zadovoljni, što bi trebalo značiti da momčad koja se već dobro poznaje nije trebalo posebno uigravati. Startaju domaćom utakmicom protiv Viteza, nakon čega će u goste Olimpiku, ali onda ih čekaju dva škakljiva kola u kojima će ugostiti Široki i gostovati Slobodi. Ta posljednja kola u prvom krugu natjecanja sigurno će dati odgovore na neka pitanja, a možda ćemo već 22. kola moći definitivno odgovoriti na pitanje kolike su šanse Sarajeva da osvoji naslov?

Željezničar ima još dva boda manje, ali po mnogima - u odnosu na Sarajevo i prednost jačeg, ove zime poprilično osnaženog kadra kojem su između ostalih pridodani bivši igrači Zrinjskog Danijel Stojanović i Goran Zakarić. Trener Slavko Petrović također je jaka karika, dokazao se na klupi Radnika, kao i na Grbavici, gdje su već jesenas osjetili plodove njegov posvećenosti i stručnosti. Uvodni raspored za Plave kaže da će proljeće otvoriti gostovanjem kod Krupe, nakon čega će ugostiti Mladost, odraditi utakmicu na Piroti kod Metalleghea pa dočekati Radnik. Na papiru ne djeluje kao mačji kašalj, ali Plavi su bezbroj puta do sada dokazali da imaju odgovarajući stav za velike izazove - sjetimo se samo kako su u Mostaru jesenas razbili Zrinjski (4:0)...

Na Pecari sve oči uprte u Sablića

Krupa, Radnik i Sloboda borit će se za ostanak u gornjem domu tabele, s tim da će veliku konkurenciju imati u Širokom Brijegu - tako barem tvrde na Pecari, na kojoj je ove zime bilo dosta živo. Mladi trener Denis Ćorić vratio se na poziciju pomoćnika, a zamijenio ga je još mlađi Sinjanin Goran Sablić (37), koji je po riječima velike većina igrača unio dosta živosti u svlačionicu i na teren.

Pa ipak, svima je jasno da on neće igrati, da će bodove morati donositi uvelike nepromijenjena jesenska momčad pojačana četvtorkom Damir Zlomislić, Dejan Čabraja, Mario Marina, Matej Sivrić. Igrat će Širokobriježani po vlastitim prognozama dosta ofenzivnije, a hoće li ispuniti očekivanja, otkrit će dijelom već prvo kolo nastavka i gostovanje u Travniku kod Metalleghea. Kući će zatim dočekati Radnik pa odraditi gostovanje na Koševu, a uvjereni su da će nakon domaće utakmice s Olimpikom biti unutra među šest najboljih momčadi. Uoči starta proljeća sedma im Sloboda bježi tri boda pa je jasno da će osim na svoje rezultate morati osloniti i na kiks Tuzlaka..., a Sloboda će zaista imati neugodan raspored: ići će na noge Mladosti i Radniku, a ugostit će Metalleghe i Sarajevo. Pa ipak, Tuzlaci predvođeni Vladom Jagodićem i dalje imaju ta tri startna boda prednosti, a i ambiciozni su - ne žele samo izboriti Ligu za prvaka, nego se u tih posljednjih deset kola sezone boriti i za Europu.

Na dnu tabele Čelik i Olimpik ne djeluju kao da se mogu spasiti, deseti Metalleghe bježi im šest bodova, što je velika, ali ne i nedostižna prednost. Start Lige za prvaka i Lige za ostanak previđen je za prvi dan travnja, dok su utakmice posljednjeg kola na programu 27. svibnja

Kup BiH: U srijedu ždrijeb četvrtfinala

U prvom dijelu sezone odigrane su utakmice šesnaestine i osmine finala Kupa BiH, a u srijedu ćemo saznati parove četvrtfinala. U ždrijebu će se naći branitelj naslova Radnik te Zrinjski, Široki Brijeg, Željezničar, Sarajevo, Mladost, Travnik i Bosna Sema. Prve utakmice zakazane su za 8. ožujak, uzvrati su na rasporedu sedam dana kasnije. Zanimljivo, uzvrat finala na programu je 17. svibnja, što znači da će nakon istog biti odigrane još dvije utakmice BH Telecom Premijer lige.

Dnevni list