Zrinjski ne traži pojačanja, Sarajevu i Borcu nužna

Jasno, borba za Europu nije ništa novo za dvostrukog prvaka BiH, budući da je ista bila realnost Zrinjskog u šest uzastopnih sezona u kojima su Plemići redom osvajali prvo, treće, drugo, četvrto, prvo i četvrto mjesto, što im je u svakoj bilo dovoljno za Europu, s tim što je u sezoni 2007./2008. Zrinjski Europu izborio kao pobjednik Kupa, a ne kao četvrtoplasirani klub prvenstva. S obzirom da je Zrinjski ove sezone svoj nastup u Kupu završio u osmini finala, recept za novi plasman u europske kupove je postao vrlo jednostavan, budući da je Zrinjskom ostalo samo prvenstvo u kojem mora juriti treću poziciju. Istina, lako je moguće da i četvrto mjesto opet vodi u Europu, ali to već neće ovisiti o Zrinjskom, nego o raspletu u Kupu. Ukratko, ako bi u finalu Kupa igrali klubovi koji bi na kraju završili na jednom od prva tri mjesta, za Europu bi bilo dovoljno i četvrto mjesto, dok bi svaki drukčiji rasplet značio da će se crta podvlačiti ispod trećeplasiranog kluba prvenstva. To u prijevodu znači da će Zrinjski na proljeće morati preskočiti jedan i(li) dva kluba, odnosno, barem kako tabela sada izgleda, Borac i(li) Sarajevo.

Nakon prvih petnaest kola zaostatak za dva spomenuta kluba je identičan - dva boda, tako da projekt preskakanja spomenutih klubova izgleda jednako jednostavno ili jednako zahtjevno, ali u kontekstu ove priče najzanimljivija su razmišljanja trojice trenera po završetku prvog dijela sezone. Naime, dok su stratezi Sarajeva i Borca izjavili kako je za ostvarivanje zacrtanih ciljeva nužno pojačati igrački kadar, trener Zrinjskog je kazao kako njemu pojačanja - nisu potrebna.
- Za ostvarivanje zacrtanih ciljeva nužna su nam pojačanja i to barem njih četvorica, izjavio je češki stručnjak na klupi Sarajeva Jirži Plišek.

- Možemo biti zadovoljni ostvarenim. Glavni cilj nam je plasman u Europu, a taj cilj i dalje možemo ostvariti na dva načina, odnosno i preko prvenstva i preko Kupa. Ipak, ako želimo biti ravnopravnim konkurentima, pojačanja su nam nužna, a u obzir dolaze samo istinska pojačanja, riječi su trenera Borca Velimira Stojnića.
Trener Zrinjskog, pak, kaže da on na pojačanjima neće inzistirati, ali pod jednom važnom pretpostavkom.
- Tu smo gdje smo i željeli biti, dakle, u krugu klubova koji pretendiraju na vrh, ali najzadovoljniji smo što imamo dobar temelj momčadi. Naime, uz zadržavanje postojećeg kadra nama pojačanja nisu potrebna. Naravno, svaki igrač koji bi nam eventualno donio kvalitetu više je dobrodošao, ali uz zadržavanje svih ključnih igrača, ja na takvim igračima ne bih inzistirao, izjavio je Slaven Musa.
Bilo kako bilo, Pod Bijelim brijegom moraju znati da konkurenti nemaju namjeru sjediti skrštenih ruku...

Sarajevo i Borac bili na plus osam

Nakon šest uvodnih kola zaostatak Zrinjskog za Sarajevom i Borcem je bio velikih osam bodova, što znači da su Plemići u posljednjih devet kola taj minus smanjili za šest bodova. No, da je na proljeće sve otvoreno, možda najbolje sugerira podatak da je nakon šest kola Željezničar također bio na osam bodova minusa za Sarajevom i Borcem, a onda je u sljedećih devet kola osvojio čak četrnaest bodova više od ta dva kluba. U prijevodu, ako je u devet kola moguće minus od osam bodova pretvoriti u višak od šest, onda je u petnaest kola apsolutno sve moguće.

Proljetni raspored

16. kolo Zrinjski - Travnik
17. kolo Zrinjski - Čelik
18. kolo Olimpic - Zrinjski
19. kolo Zrinjski - Željezničar
20. kolo Zvijezda - Zrinjski
21. kolo Zrinjski - Borac
22. kolo Sloboda - Zrinjski
23. kolo Zrinjski - GOŠK
24. kolo Velež - Zrinjski
25. kolo Zrinjski - Slavija
26. kolo Sarajevo -Zrinjski
27. kolo Zrinjski - Kozara
28. kolo Leotar - Zrinjski
29. kolo Zrinjski - Široki Brijeg
30. kolo Rudar - Zrinjski

Dnevni list