Zoran Mamić zaustavio povratak Nike Kranjčara u Dinamo

Manchester United, Liverpool, niko kranjčar, Dinamo, niko kranjčar, Dinamo Kijev, niko kranjčar, Hajduk, HNK Rijeka, niko kranjčar, niko kranjčar, Glasgow Rangers, Niko Kovač, HŠK Zrinjski
I završnicu prijelaznoga roka obilježili su Englezi još jednim spektakularnim transferom. Za izvjesnog 19-godišnjeg klinca iz Monaca Anthonyja Martiala Manchester United iskeširao je čak pedeset milijuna eura! No tržili su i naši klubovi, kao što su naši nogometaši bili "na sve strane".

To je ta špica koju je Van Gaal čekao cijeloga ljeta, premda je teško vjerovati da će dečko koji je u prošloj sezoni zabio samo 11 golova (u 42 nastupa) odmah eksplodirati. Njegovi najbolji dani bili su u mladoj momčadi Lyona, kada je u samo 21 nastupu zabio čak 32 pogotka. To mu je i bila preporuka za Monaco.

Čim je došao Martial, Meksikanac Hernandez prodan je u Bayer Leverkusen. Van Gaalu nikada nije baš bio po volji, a presudio mu je pacerski promašen jedanaesterac u Bruggeu prošloga tjedna.

Odličan posao napravio je Slaven Bilić kupivši iskusnoga, 30-godišnjega Nikicu Jelavića iz Hull Cityja za četiri milijuna eura. Bilić u Nikici dobiva centarfora od 15-ak golova po sezoni, igrača kojega odlično poznaje i za kojega zna da ga neće ostaviti na cjedilu.

Promijenio tri kluba

Ovo je Nikičin veliki povratak u Premijernu ligu, nakon što je s Hull Cityjem u prošloj sezoni ispao. Jelavić u nogama ima čak 101 nastup u Premijernoj ligi, a sa 29 pogodaka najefikasniji je hrvatski nogometaš u tom natjecanju i, uz Niku Kranjčara, jedini naš igrač koji je promijenio tri kluba u Premiershipu: Everton, Hull City i West Ham.

Kad smo već kod Nike Kranjčara, zaboravljenoga u kijevskom Dinamu, posljednjega dana prijelaznog roka nije došla vijest o njegovu transferu. Naime, za Niku se zanimao bečki Rapid, ali mu je odšteta od pet milijuna eura bila previsoka. U igri za Niku opet je bio i Dinamo, Zdravko Mamić želio je investirati u njegov povratak, no rampu je spustio Zoran Mamić. Trener je procijenio da bi eventualnim Nikinim dolaskom u veznom redu nastala prevelika gužva.

Englezi su i ove godine rekorderi po ulaganjima u ljetnoj prijelaznom roku. Među pet najvećih kupnji ugurala se samo jedna 'neengleska', prelazak Di Marije iz Mancheser Uniteda u PSG.

Dinamo prednjačio

A na popisu deset najvećih ulagača ovoga ljeta, osim Engleza i PSG-a, još su samo dva europska kluba. Real Madrid s kupnjom Kovačića i Atletico Madrid dovođenjem Jacksona Martineza dijele deveto mjesto najvećih transfera ovoga ljeta.

Dinamo je opet dominirao prijelaznim rokom u Hrvatskoj, sa senzacionalnim ulaganjem u Marka Roga, ali još senzacionalnijom prodajom Joze Šimunovića. Zadnjeg dana prijelaznog roka, Club Brugge je poslao ponudu od pet milijuna eura za Arijana Ademija, no Zdravko Mamić ju je glatko odbio.

vecernji list