FOTO/VIDEO  Zločinci u rijeku bacaju navijača Deportiva koji zapomaže iz vode, njegovi prijatelji skandiraju 'Ubojice!'

neredi Madrid

... navijača Atletica, koji su ga onesviještenog nakon sukoba s njima pokraj stadiona Vicente Calderon, bacili u rijeku Manzanares, piše Index.hr.

Dvoje djece ostalo je bez oca

Jimmy, koji je kao posljedice mučenja pretrpio srčani udar, traumu glave i hipotermiju, nije preživio traume i umro je u bolnici, iako su se liječnici nekoliko sati borili za njegov život nakon što ga je ronilačka jedinica madridskih vatrogasaca izvukla iz hladne rijeke.

Bez oca su ostali 19-godišnja kćer i 4-godišnji sin, čiji otac je bio član Los Suavesa, frakcije Riazor Bluesa, navijačke skupine Deportiva. Članovi te grupe su se u nedjelju ujutro, odmah po dolasku u Madrid, sukobili s Frente Atleticom, navijačima kluba protiv kojeg su igrali u podne.

Sukob je bio ideološki motiviran, s obzirom da su navijači Atletica poklonici krajnje desnice, dok su Deporovi na dijametralno suprotnoj strani. Gostima su se u sukobu pridružili navijači koji dijele stavove, Hooligans Alkor (navijači Alcorcóna) i Bukaneros (Rayo Vallecano), dok su domaćinima pomagali ekstremno desni Boys Ultras, navijači Sporting Gijona. To objašnjava zašto su među 24 uhićena izgrednika, pripadnici svih pet navijačkih skupina.

Tučnjava između ekstremno desnih navijača Atletica i lijevih ekstrema Deportiva, uz pomoć saveznika na obje strane

Velika tučnjava između svih njih i s oko 200 sudionika, počela je oko 9 ujutro, kada je pokraj stadiona Vicente Calderon došlo nekoliko autobusa s navijačima gostiju, koje je sat vremena čekalo više pripadnika Frente Atletica, naoružanih drvenim palicama i željeznim šipkama.

Pretučenog su ga bacili u rijeku, zapomagao je, ali nitko mu nije skočio pomoći u hladnu vodu

Romero Taboada u tučnjavi su savladali brojni suparnici, koji se nisu zadovoljili time, nego su ga bacili u rijeku. Navijač Deportiva je prema izjavana svjedoka, zapomagao iz hladne vode, ali nitko mu nije skočio u pomoć, jer na obali je trajao navijački rat, a iznad njega su bili njegovi krvnici. Pomoć u vidu policijskih ronilaca stigla je ubrzo, ali ipak prekasno za njega.

Španjolska Državna komisija protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netrolerancije u sportu, ovaj susret nije smatrala utakmicom visokog rizika, pa ju je osiguravalo samo 200-tinjak policajaca.


Tučnjava dogovorena putem WhatsAppa

Policija nije očekivala sukob jer na društvenim mrežama nisu našli najave da bi do njega moglo doći. To je bilo zato jer su ga pripadnici upletenih skupina dogovorili putem WhatsAppa, aplikacije za razmjenu privatnih poruka putem mobitela, pa je tako ostao skriven od javnosti- Svim uhićenima zaplijenjeni su mobiteli, kako bi policija provjerila poruke.

Uz 24 uhićena, policija je identificirala još 100 sudionika tučnjave, čija imena će biti proslijeđen klubovima. Atletico je već najavio da će sa stadiona projerati sve navijače kluba za koje se utvrdi da su sudjelovali u sukobu.

"Ubojice" odjekuje tribinama; Utakmica se igrala jer se nitko od čelnika saveza nije javljao

Ono što smeta mnoge u Španjolskoj, a posebno navijače Deportiva, je što se utakmica uopće igrača, jer osim ubijenog Jimmyja, u sukobima je noževima izbodeno još troje navijača. Javier Thebes, predsjednik Udruženja profesionalnih klubova, ističe kako je od 9.30 pokušavao dobiti vodstvo saveza, konkretno predsjednika Angel Villara ili glavnog tajnika Jorgea Pereza. Potonji tvrdi da je poziv primio tek deset minuta prije utakmice, ali da je tada bilo prekasno za odgodu utakmice, koja bi bila "kontraproduktivna".

Tijekom meča tenzije su se itekako osjećale, a oko 150 navijača gostiju skandiralo je "Ubojice!"