Zlatko Dalić: Tužni smo, ali i ponosni, uzeli smo tri trofeja - srebro, Luka i naši navijači

zlatko dalić, Hrvatska zemlja, zlatko dalić, Hrvatska reprezentacija, zlatko dalić
...ali je i sam plasman u finale podvig kakav je malo tko mogao očekivati prije početka Svjetskog prvenstva. „Vatreni" se na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem kući vraćaju uzdignutih glava nakon što su u finalu, unatoč rezultatu koji sugerira suprotno, bili „al pari" Francuzima, a u prvom poluvremenu čak i dominantniji.

Čarobni put hrvatske reprezentacije završio je porazom, no i ovako su naši momci postali besmrtni. Ujedinili su naciju, makar na mjesec dana, omogućili joj bezbroj lijepih trenutaka i razloga za feštu. Usprkos porazu od Francuza, nema razloga da se slavlje ne nastavi i narednih dana. Biti drugi na svijetu, znajući da su favoriti poput Brazila, Njemačke, Španjolske i Argentine već odavno kući, ogromna je stvar vrijedna divljenja. Svi zajedno postat ćemo svjesni toga tek kad prođe neko vrijeme.

- Čestitke Francuzima na tituli, a mi smo tužni i ponosni. Cijeli turnir odigrali smo super, pa i danas. Pokazali smo snagu i dostojanstvo. Kako smo dostojanstveni bili u pobjedama, tako moramo i u porazima. Život ide dalje - rekao je izbornik Zlatko Dalić za HRT.

Ponovno je Hrvatska prva primila pogodak, ali za razliku od okršaja s Dancima, Rusima i Englezima, nije uspjela preokrenuti rezultat.

- Igrali smo dobro u prvih 20 minuta, kontrolirali igru i imali polušanse. Iz prve ozbiljnije akcije primili smo gol, zapravo dali smo ga sami sebi. Ne znam je li uopće bio prekršaj, ali to nije ni bitno. Opet smo se vratili i onda se dogodi korner, pa penal. Kasnije je bilo teško, to nas je presjeklo. Počeli smo drugo poluvrijeme dobro, ali smo iz kontri i polukontri primili još dva gola. Sreća nam je ovaj put okrenula leđa.

Veliko je priznanje što je Luka Modrić proglašen najboljim igračem prvenstva?
- Luka je to zaslužio. Kad prođe malo vremena, shvatit ćemo da je ovo bio povijesni uspjeh i da nema razloga za tugu. Igrali smo pošteno i s ponosom nosili naš dres.

Oči naših reprezentativaca napunile su suze, ali sigurno će vrlo skoro biti svjesni što su napravili.
- Hvala igračima na svemu što su napravili, njima idu sve zasluge - kaže Dalić koji je u nešto više od pola godine napravio čudo.

- Imati ovakvu generaciju je fantazija. Bit će mi teško kad se raziđemo, ali momci su pokazali karakter, osobnost i poštenje. Žao mi je zbog njih što nisu svjetski prvaci. Zaslužili su, ali moraju biti zadovoljni i srebrom.

Dalić je zaključio:

- Uzeli smo tri trofeja: srebro, Luka je najbolji igrač turnira i za kraj podrška naših navijača u Hrvatskoj, BiH i svugdje u svijetu. To je naš veliki uspjeh. Ali sada ne smijemo stati. Taj kult reprezentacije mora se nastaviti. Vidite koliko nogomet znači i nosi. Danas je preko milijardu ljudi gledalo Hrvatsku.

Slobodna Dalmacija