FOTO/VIDEO  Živuća legenda proslavio svoj 40. rođendan: Francesco Totti

Francesco Totti, Francesco Totti, as roma, Francesco Totti, AC Roma

Francesco Totti, jedini pravi rimski imperator danas ulazi u peto desetljeće svog života, ali i dalje se tvrdoglavo neda i ne odustaje. Sa 40 na leđima, u sve jačoj i srećom preporođenoj Serie A, najbolji je igrač svoje Rome. Da, svoje Rome, jer Francesco Totti jest Roma. On je njen grb, njena boja, njen DNK... I to nismo rekli mi, da bi bili efektniji i što patetičniji. To su riječi jednog od ljudi koji su ga stvorili, velikog Carla Mazzonea:

''Njegov DNK je Rim, njegov DNK je Roma. Ako mu to uzmete, dobit ćete ljušturu od čovjeka.'' Toga je bio svjestan i Francesco i zato je ostao.
Rijetki su igrači koji su cijelu karijeru proveli u jednom klubu. Još su rjeđi oni vrhunski, koji su u današnje vrijeme, kad su kojekakvi tajkuni, šeici i oligarsi sumnjivog podrijetla privatizirali nogomet, uspjeli odoljeti zamamnom šuškanju zelenih novčanica. Čak i oni najtvrđi, popustili su. Totti nije. Od svoje 16-e do 40-e, cijeli život ostao je vjeran samo svojoj Romi.


Sredinom 2000-ih, onda kad su Talijani prevođeni rimskim princem osvojili naslov svjetskog prvaka u Njemačkoj, Totti je mogao birati klub u koji će otići. Europski velikani igrali su na kartu da je Roma ipak maleni, nedovoljno ambiciozan klub za igrača takvih kvaliteta i kapaciteta.
Navodno, barem tako legenda kaže, predsjednik Reala dao je Tottiju bianco ček da ovaj sam stavi cifru koju želi. Naravno, papir je na koncu ostao prazan, a Francesco se vratio tamo gdje je bio svoj na svome - u Rim, iz kojeg zapravo ionako nikad nije ni želio otići.

Roma je za Tottija bila puno više od kluba, a odnos prema boji dresa, vučici na srcu i navijačima, bio je njegov stil života, kojeg ni za kakvu cijenu nije htio mijenjati. Možda bi, odnosno, sigurno bi s nekim jačim klubom osvojio puno više, no osim niske trofeja na nekakvoj prašnjavoj vitrini Francesco ne bi dobio ništa, a ostala bi samo praznina. Neki će reći i da je mogao puno više zaraditi da je otišao u Real, Bayern ili United. Naravno da je, ali, zasljepljujuća ljubav prema Romi nikad nije bila na prodaju. Da je otišao, da je napustio Rim, izdao bi Romu, odane mu tifose, ali i sebe i sve svoje ideale.
Povijest koja traje punih 23 godine i koja je protkana jednom, za današnja vremena, nestvarnom međusobnom ljubavi između Princa Rima i samih Rimljana, njegovih odanih podanika.

Ljubav kojoj se valja nakloniti jer u modernom sportu više nikad nećemo naići na ovakav slučaj. Budite u to sigurni, jer da parafraziramo Đorđa Balaševića:

''Više nema igrača kao što je bio Francesco Totti''!