FOTO  Željezničar rutinski slavio protiv Veleža

željo velež
Šef struke domaćih, Admir Adžem, bio je primoran promijeniti dosta uspješnu formaciju sa tri napadača jer je Bajić bio rovit te je danas bio na klupi, a priliku od početka je dobio i Čolić, zbog povrede kapitena Plavih, Srđana Stanića. Na samom početku susreta nešto konkretnija igra gostiju iz Mostara, koji su već u četvrtoj minuti imali prvu šansu na susretu, no Antolović je sjajno reagovao ispred Hajdarevića. Ipak, u nastavku susreta su domaći preuzeli terensku inicijativu, ali bez učinka.

Prvo poluvrijeme nam nije ponudilo mnogo te prvi šut u okvir gola bilježimo u 32. minuti kada je Kosorić šutirao iz slobodnog udarca, ali direktno u golmana Dragojevića. U 35. minuti Plavi ne koriste poklon Dragojevića te ostaje 0:0. U 37. minuti 1:0 za Željezničar, Bučan je asistirao Tomiću koji rutinski pogađa mrežu Veleža.

U 39. minuti veliku šansu za Rođene ne koristi Blagojević, kojeg u posljednji trenutak zaustavlja Memija. U 44. minuti su Plavi mogli i do drugog gola, ali Bučan je slabo šutirao te je na poluvremenu rezultat glasio 1:0. Prvo poluvrijeme nije ponudilo mnogo te je jedino Admir Adžem, šef struke Željezničara, mogao biti zadovoljan jer je njegov tim i pored relativno neubjedljive igre imao vodstvo.

Na početku drugog poluvremena potpuno ista slika kao i u prvom, obje ekipe jednostavno nisu dolazile do ozbiljnijih prilika. U prvih 15 minuta drugog poluvremena vrijedi izdvojiti žuti kartona za Kosorića nakon grubog starta nad Haurdićem i slab šut glavom Turkovića nakon kornera u 49. minuti. Prvo naredno uzbuđenje se desilo tek u 64. minuti. Bučan je predugo oklijevao te izgubio loptu nakon čega je Velež napravio brz kontranapad, ali su još upropastili šansu te čak nisu ni uputili šut. Samo dvije minute nakon toga se Varea našao u dobroj poziciji, šutirao, ali je izblokiran.

U 71. minuti najbolja šansa za Velež u nastavku. Merzić se našao sam na desetak metara od gola, neometano šutirao, no njegov šut odlazi visoko preko gola. U 73. minuti Kvesić napušta igra radi povrede te se čini da Plavi baš i nemaju sreće sa povredama igrača. U 75. dobra šansa za Turkovića, ali Dragojević brani njegov šut glavom. Narednu šansu bilježimo tek u 87. miuti, Varea je fenomenalno šutirao, no njegov šut je zaustavila stativa. Do kraja sureta nije bilo promjene rezultata te je Željezničar slavio sa minimalnih 1:0.

Željezničar će u narednom kolu gostovati u Velikoj Obarskoj, a zatim slijedi derbi protiv Sarajeva, no prije ove dvije utakmice Željezničar prvo čeka revanš u Kupu BiH protiv Širokog Brijega.

Sastavi:

FK Željezničar: Antolović, Kvesić, Kosorić, Memija, Bučan, Turković, Varea, Čolić, Bogdanović, Tomić i Hasanović.

FK Velež: Dragojević, Škaljić, Zolj, Hajdarović, Hebibović, Merzić, Blagojević, Pejić, Haurdić, Nikolić i Maletić.

sport033.com