ZDRPI I ZBRIŠI: Bivši ostavili Hajduku 45 milijuna duga, vrijeme ide, rastu kamate, sudski troškovi...

Međutim, spor s trećeligašem nije jedini koji se još uvijek vode i u kojima od Hajduka različite stranke, igrači, agencije, tvrtke, privatne osobe... potražuju novac.

‘Baka Slišković nije bio trener Hajduka’

Niz takvih slučajeva iz proteklih Hajdukovih sezona “progoni” aktualnu upravu “bijelih” te danas, sutra u slučaju da se riješe u korist tužitelja mogu stići na naplatu.

Čelnici Hajduka na čelu s predsjednikom uprave Joškom Svagušom muku muče kako da i ovako skresaju velike troškove u recesijska vremena, a potencijalni novi izdaci vrebaju sa svih strana.

Cijena? Prava sitnica! Pored tužbe Neretve kojoj Hajduk spomenutih 900 tisuća kuna na ime transfera iz davne 2003. godine mora isplatiti u roku od narednih mjesec dana proteklih dana javnost je zabavljala i tužba bivšeg trenera Blaža Bake Sliškovića spram splitskog kluba.

Slišković od Hajduka potražuje 90 tisuća eura na temelju neisplaćenih primanja za vrijeme dok je u sezoni 2004./2005. bio na klupi Hajduka (posljednja šampionska sezona).

Zajedno s kamatama i premijama ukupan iznos potraživanja skače gotovo sve do cifre od 200 tisuća eura. Da farsa bude veća, kako je Slišković pričao na prvom ročištu predstavnici Hajduka su negirali da je on uopće bio trener!

Drugo ročište u tom slučaju trebalo je biti održano 28. siječnja, ali se Slišković uslijed vremenskih nepogoda, snijega i leda, nije pojavio u Splitu (dolazio je iz Mostara).

Stoga je novo ročište zakazano za 9. ožujka. Ne smije se zaboraviti ni tužba Moravke Pokrovac, udovice ubijenog menadžera Dina Pokrovca. Vjeruje se da udovica od Hajduka na ime transfera Nike Kranjčara iz Hajduka u engleski Portsmouth teškog 4,5 milijuna eura potražuje s kamatama oko 600 tisuća eura.

U tom transferu dio od 2,350.000 eura otišao je na zatvaranje kredita kojeg su kod Hypo banke podigli Frane Pašalić i Igor Štimac založivši nekretnine, te na troškove Nikinog igranja u Hajduku. Hajduk je dignuo kredit za plaćanje PDV-a u iznosu od 310 tisuća eura, dok je igračeva godišnja plaća iznosila 110 tisuća eura.

Hajduku je uz povrat poreza od pdv-a navodno trebalo ići i nešto više od 300 tisuća eura, a Moravki Pokrovac nešto više od pola milijuna eura. Preostali dio od 2,15 milijuna Kranjčar i ulagači dijelili su u omjeru 65 naprema 35 posto, dakle igraču 1,4 milijuna, a Pašaliću i Štimcu 750 tisuća eura.

Odvjetnik Jančik: Tražimo samo uloženo

U ovom slučaju pred Općinskim sudom u Splitu još se nije održalo prvo ročište.

- Tražimo samo ono što je uloženo u nogometaša i transfer - pojasnio je odvjetnik Pokrovčeve udovice Robert Jančik.

Kako kaže Jančik osim Hajduka i Kranjčara Moravka Pokrovac pokrenula je postupak i protiv još nekolicine nogometaša zbog istih razloga, a među njima su i hajdukovci Mladen Pelaić i Srđan Andrić.

Prema splitski klub ima potraživanja i sporova koji dosižu i još mnogo dublje u prošlost. Tvrtka Afisa Sevilla na ime menadžerske provizije u transferima Mirsada Hibića i Ivice Mornara potražuje 8,4 milijuna kuna, Pharos Sport na ime pdv-a u transferu Ante Rukavine 1,9 milijuna kuna, Mato Neretljak na ime pdv-a 740 tisuća kuna, Mate Baturina ima potraživanja u iznosu od 1,5 milijuna kuna, Jurica Puljiz milijun, Tonći Pirija 672 tisuće kuna...

U klupskom financijskom izvješću za 2009. godinu izrađenom do 15. kolovoza koje je u studenom pred gradske vijećnike iznio Joško Svaguša ukupno je 44,97 milijuna kuna u evidenciji potraživanja u sudskim sporovima i obveza prema dobavljačima.

Međutim i Hajdukova potraživanja ipak su približno bila u istom rangu i to u iznosu od 43,1 milijun.

frane vulas/slobodnadalmacija.hr