Zdravko Mamić: Želim se vratiti i dobiti priznanje za sve što sam napravio

Dinamo, Zdravko Mamić, operacija, Dinamo, zdravko mamić dinamo, zajedno za dinamo, Zdravko Mamić, referendum, U ime obitelji, nk lokomotiva zagreb, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, Alen Halilović, Davor Šuker, Zdravko Mamić, Dinamo, robert murić, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo, Međugorje

Bivši predsjednik Dinama Zdravko Mamić dao je veliki intervju za poznati nogometni magazin FourFourTwo. Prenosimo neka od najzanimljivijih pitanja. 

Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je ponovio da nije napravio ništa nezakonito, da se njegovi protivnicima služe Goebbelsovim metodama i dodao:

- Mnogi ljudi su mi rekli da nisu sreli humaniju i emotivniju osobu od mene.

Mamić danas živi u Međugorju i savjetnik je Dinama.

- Imam veliki utjecaj na vođenje kluba, o ključnim odlukama se raspravlja sa mnom. Uprava je sposobna, ali nema iskustvo i znanje kakvo ja imam. Nastavili smo raditi kao da sam i dalje u Zagrebu.

Tvrdi da je politika željela preuzeti Dinamo i da im to nije dozvolio, a o odnosu s BBB-ima je rekao:

- Pomogao sam puno BBB-a. Plaćao sam im putovanja i pomogao u teškim trenucima. Nevjerojatno je da sam im na kraju trn u oku. Željeli su kontrolirati klub, a ja im to, naravno, nisam dozvolio. Dinamo je jedan od rijetkih klubova u regiji koji ne kontroliraju navijači, a sve zahvaljujući meni.

Pričalo se i da je utakmica Dinama i PSG-a (1:7) u Ligi prvaka namještena. 

- Uvijek su kružile priče o toj utakmici, ali bi Uefa reagirala da je bilo išta sumnjivo. Ne sudjelujem u namještanju utakmica jer bih tako radio protiv Dinama, nogometa i sebe.

Ponovio je da nije kriv, naveo da sud nije vjerovao svjedočenju Luke Modrića te opisao kako je otišao u BiH.

- Par dana prije presude dobio sam informaciju da ću biti proglašen krivim. Sjeo sam u automobil i prešao preko granice. Htjeli su me staviti u zatvor, izolacija je najgora kazna - rekao je Mamić i dodao:

- Morate shvatiti da je Hrvatska 50 godina bila u komunizmu i da se komunističke metode i dalje koriste. Ne mislim da Hrvatska nema nikakve pravne standarde, ali selektivna primjena sudskih procesa ima veliki utjecaj na društvo.

Je li njegov sin Mario bio menadžer igrača Dinama?

- Moj sin Mario je bio zastupnik igrača Dinama kao što su Mateo Kovačić i Luka Modrić. Može se govoriti je li tu riječ o sukobu interesa, ali je tu riječ o etičkom pitanju, a ne o kriminalu.

Hoće li se ikada vratiti u Hrvatsku?

- Želim se vratiti i dobiti priznanje za sve što sam napravio. Hoće li se to dogoditi ne znam, ali vjerujem u to. Vjerujem u pravdu. 

- Dinamo je to radio jer manji klubovi ne mogu odgovarajuće platiti igrače. Modrić i Lovren imali su desetogodišnje ugovore s Dinamom prema kojima su zarađivali tisuću eura mjesečno. Klub je tada bio u problemima i nismo mogli osigurati veće ugovore.

Je li mu itko od igrača vratio taj novac od transfera?

- Samo u slučaju Modrićeva transfera u Tottenham. Tada sam obnašao dvije funkcije. Prije nego što sam došao u Dinamo imao sam menadžersku agenciju. Ona je ugašena kad sam se vratio u Dinamo, a moj je sin nastavio posao kao agent. Dok sam još imao agenciju, investirao sam u mlade igrače. Potrošio sam oko 100.000 eura na te igrače i s njihovim roditeljima dogovorio da ću imati postotak od transfera. U slučaju Modrića, to je isplaćeno na temelju civilnog ugovora između nas koji je bio potpisan dok nisam bio u Dinamu.

Jesu li ugovori antidatirani?

- Ugovori nisu antidatirani. Donio sam odluku i zatražio da se plaćanje obavi u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu kao što je to ranije bio slučaj. To znači i plaćanje poreza državi.

Je li mu žao što je Modrića uvukao u sve to?

- Naravno, ne postoji bolja osoba od Luke. Hrvatsko pravosuđe proglasilo ga je lašcem, ali se kasnije pokazalo da nije lagao. To više govori o našem pravnom sistemu nego o njemu.

Je li istina da je Andrej Kramarić zbog Mamićevog načina poslovanja odbio potpisati ugovor?

- To je još jedna laž. Nije ni čudo da grade negativnu percepciju o meni kada se takve stvari mogu događati. 

Kako mu je bio pregovarati s predsjednikom Tottenhama Danijelom Levyjem o transferu Modrića?

- On je jedan od najsposobnijih nogometnih trgovaca. Evo kako on štiti interes kluba: kad je Modrić potpisao, zamolio sam pet njegovih dresova. Levy mi ih je dao, ali na kraju je transfer od 23 milijuna eura bio umanjen za vrijednost dresova.

Pregovarao sam i oko transfera Alena Halilovića i Tina Jedvaja u Tottenham. Moj sin je bio njihov zastupnik i prevoditelj. Sjedili smo u Levyjevom uredu, a bio je tamo i sportski direktor Franco Baldini. Ponudili su 10 milijuna eura i tajnica nam je donijela čaj. Rekao sam sinu da zahvali Levyju i da pita hoću li popiti čaj ili da idem kući. Moj sin nije to želi prevesti. Levy i Baldini su shvatili da sam postao malo agresivniji i tada sam im rekao "idite vi svi u pič** materinu!" (FourFourTwo je to napisao na hrvatskom jeziku op.a.). Nakon toga smo nastavili pregovore i dogovorili odštetu od 25 milijuna eura. Nažalost, transfer je propao zbog sumanutih zahtjeva Halilovićeve obitelji - završio je Mamić. 

Vecernji.ba