Zdravko Mamić: Prije tri mjeseca jednom dečku u kolicima kupio sam stan u Međugorju, to nikome nisam rekao

Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, zdrako mamić, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Međugorje, Zdravko Mamić
Mamić je prvo poželio raščistiti kako bi ga se danas trebalo titulirati s obzirom na to gdje se nalazi i zašto je tamo.

- Vidim da se piše u medijima piše da sam bjegunac. Formalno pravno, ja nisam bjegunac. Mene je presuda (suda u Osijeku) zatekla na službenom putu u Bosnu i Hercegovini. Ja sam naime mogao slobodno putovati do trenutka izricanja presude. To što sam ostao, svatko može zvati kako god hoće, rekao je Mamić.

- Možete reći da sam bivši nogometni djelatnik.

Dinamov je savjetnik potom iznio svoje viđenje sudskih procesa koji su se vodili protiv njega. - Mene se ne tereti za oštećenje državnog proračuna, niti me tereti Nogometni klub Dinamo. Dinamo nije oštećen, ja sam u Dinamo donio 500 milijuna eura. Ja sam radio pošteno, nisam nikad ništa utajio. Mene se tereti, a nema ni štete, nema ni oštećenika, rekao je Mamić ponavljajući tako svoju više puta iznesenu argumentaciju i dodao da smatra da ga se politički proganja.

Mamić je pojasnio prirodu svog odnosa s Lukom Modrićem.

- Na prostoru bivše Jugoslavije bilo je potpuno normalno da igrači i klubovi dijele transfer. Ja sam bio investitor u mlade talente. Investirao sam u mlade igrače. Imao sam privatni građanski ugovor s (Lukom) Modrićem. Kada je on otišao iz Dinama (u Tottenham) platio je porez. Onda je on svoj novac podijelio između sebe i mene. Tih 52 milijuna kuna je u rukama Mamića i Modrića. Ja sam novac iz Dinama iznio preko tih igrača. Ili smo zajedno supočinitelji ili nitko nije kriv, rekao je.

- Ono što sam ja donio sada kradu isti oni koji kradu Uljaniku i autocestama. Kradu ljudi na funkcijama, u ministarstvima. Oni pljačkaju hrvatske poreznike. Oni troše novac koji sam ja donio. Ti lopovi unutar države godišnje kradu 30 milijuna kuna. Oni su mi namjestili, ali namjestili su mi jer su htjeli doći na moju poziciju. U jednom trenutku su se skupili interesi, politika i navijači Hajduka. Oni su svoju frustraciju usmjerili na mene jer nisu bili prvaci 13 godina. Našli su saveznika u SDP-u, Mostu i HDZ-u. Tražili su od navijača Hajduka da glasaju za njih i da će u zamjenu dobiti glavu Zdravka Mamića, ustvrdio je Mamić.

Rekao je da ne vjeruje svim djelatnicima u hrvatskom pravosuđu. - Tužiteljstvo radi po nalozima bivših članova obavještajne zajednice. Državni se odvjetnici samo rotiraju. Uskokov tužitelj Sven Mišković nije smio procesuirati moj slučaj jer je on neovlašteni tužitelj. Oni to neće priznati jer bi im na temelju toga pao cijeli niz procesa. Dobio sam potvrdu profesora s pet katedri Pravnog fakulteta, dodao je. - Ne vjerujem u sve sudske presude. Ja sam prvi da se provodi zakon. Ali, ovo je jedna mafija koja je u tužiteljstvu i sudstvu. Oni su moju presudu napravili prema diktatu politike, uvjerava Mamić.

Dinamov je savjetnik rekao da u Hercegovini živi dobro. - Moja je imovina blokirana. Svi članovi moje obitelji su blokirani. Imam sreće što moj brat Zoran već tri godine radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pa mi on pošalje nešto novca. No, neću glumiti siromaha. Imam dovoljno za hranu. Imam dovoljno za lemuzinu u crkvi. Imam toliko da sam prije tri mjeseca jednom dečku, koji je u kolicima, kupio stan u Međugorju. To nikome nisam rekao, povjerio se.

Mamiću je potom puštena snimka njegovog ophođenja s novinarima. - Danas ne bih tako. Nije to normalan način komunikacije. Međutim, ti koji sam ja rekao da su lažovi pisali su laži. Pisali su mi da sam maksimirski Arkan ili Joca Amsterdam. Mene je Ćiro Blažević naučio da novinarima treba biti dostupan, rekao je te se razgovor okrenuo na njegov odnos s legendarnim hrvatskim nogometnim trenerom.

- S njim sam u korektnim odnosima. Bio mi je vjenčani kum kada sam se prvi put ženio. On je moj "otac", ali on kaže da sam ga prevazišao. On smatra da mu nisam omogućio da dobije ono što zaslužuje, a to je da opet bude selektor hrvatske reprezentacije. Žao mi je što nisam svojim utjecajem to napravio. Tu i tamo mi neku kajlu napravi. Ja prema njemu nikada. On je mene znao bocnuti.

Ekipa emisije je potom Mamića iznenadiča te u emisiju uključila upravo Ćiru Blaževića iz zagrebačkog studija N1 televizije.

- Možemo mi protiv Mamića govoriti, ali on je otišao u povijest. Jedanaest titula prvaka. Nikad taj klub nije bio nego siromašan, a on ga je napravio gospodskim. Danas ima jednake svlačionice kao Juventus. U Mamićevo doba je bio Dinamo bok uz bok najvećim svjetskim klubovima, rekao je Blažević. - On je mene prevazišao jer je dijagnosticirao moje ograničenje. Ja nemam pravo kao uvrijeđeni stari čovjek dezavuirati ono što je on napravio jer mi nije dao priliku kada je mogao.

Blažević je i rekao u čemu ga je Mamić točno nadišao, odnosno kako on to kaže, prevazišao. - Prevazišao me u onome što mi je najvažnije u životu, a to je lova, rekao je i dodao da je spreman doći posjetiti Mamića. - Jako je teško živjeti s nepravdom. Konzultirao sam one kojima se može vjerovati. Ne mogu se načuditi kako si je netko dopustio da pošalje Mamića u "inozemstvo". Sretan sam što je u formi.

Blažević se potom odjavio iz emisije, a Mamić mu je rekao da je bolje obučen od njega. - Ovdje sam u izbjeglištvu pa nisam imao maramicu za džep. Znaš da to nikada ne bi propustio, rekao mu je Mamić.

- Ćiro mi je rekao - 'nikad ništa ne potpisuj'. Da nisam zaljubljen u Dinamo ne bih nikad imao problema. Kada sam 2004. godine došao u klub, bio je u stečaju. Tad se ukazao Mamić. Svu sam imovinu založio da dobijem kredit. Cijelu sam obitelj založio. Cijelu obitelj sam stavio na kocku. Ovo što se događa u hrvatskom nogometu je kulminacija moje muke. Da je Modrić najbolji na svijetu. Da je mlada reprezentacija uspješna. To nije došlo slučajno. Nisam igrao, ali to je kulminacija mog rada. To nitko ne može osporiti. To je tako. Ja sam tu djecu doveo s 14 godina. Netko je to stvorio, rekao je Mamić.

Mamić je na samom kraju emisije rekao da se neće uključivati u nogomet u Bosni i Hercegovini jer je njegova jedina ljubav Dinamo te da se veseli tome što njegova presuda sada ide na Vrhovni sud.

Jutarnji list