Zdravko Mamić otvoreno prkosi zakonima, a nitko ga ne kažnjava

mamić, Dinamo, Dinamo, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Dinamo, Zdravko Mamić, Vlatko Marković, Zdravko Mamić
Gledatelji postavljaju pitanje zašto ti zaštitari i policajci nisu reagirali na njegovo kršenje Zakona, piše index.hr.

Prilažemo nekoliko citata iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima...

V. ŠPORTAŠI I DRUGE OSOBE KOJE SUDJELUJU U ŠPORTSKOM NATJECANJU

Članak 29.

(1) Športaši, treneri i članovi upravljačkih tijela športskih klubova dužni su u svojim javnim nastupima popularizirati šport­ske ideje koje isključuju rasistički ili drugi nesnošljiv pristup športašima i navijačima suparničkih športskih klubova.

(2) Športski klubovi, športski savezi i druge športske udruge višeg ranga svojim će aktima utvrditi sankcije koje će se poduzimati prema športašima, trenerima i članovima upravljačkih tijela športskih klubova ako su njihovi javni nastupi ili ponašanje prije, za vrijeme ili nakon održavanja športskog natjecanja mogli izazvati ili su izazvali protupravno ponašanje gledatelja.

(3) Aktima iz stavka 1. ovoga članka odredit će se stegovne mjere za športaše, trenere i članove upravljačkih tijela športskih klubova koji su se za vrijeme športskog natjecanja protupravno ponašali, bez obzira je li prema ovim osobama pokrenut postupak za izricanje prekršajnih i kaznenih sankcija.

Na koncu se postavlja pitanje tko bi trebao sankcionirati Mamića? Nadležne institucije, HNS ili sam Vlatko Marković, za kojeg Mamić sam lobira?

Na najnoviji ispad odgovorila je i inicijativa Zajedno za Dinamo
Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Kako osuđujemo sve vrste vandalskog ponašanja, nasilja i vrijeđanja na športskim terenima, ovog puta se osvrćemo na činjenicu da je na prvoligaškoj nogometnoj utakmici u Rijeci 27. studenog 2010. godine, između HNK Rijeka i NK Dinamo Zagreb, izvršni dopredsjednik NK Dinamo kao član upravljačkog tijela kluba, javnim nastupom koji je izazivao protupravno ponašanje gledatelja za vrijeme sportskog natjecanja (dobacujući verbalne i gestualne poruke koje vrijeđaju i šire mržnju), prekršio različite članke Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (od čl. 4., 29. na dalje), a da nadležna tijela i policije i njegovog matičnog kluba nisu još poduzela nikakve sankcije, koje su po zakonu morali imati za člana uprave. Činjenica je, isto tako, da gospodin Mamić obnaša funkciju predsjednika ZNS-a, da je bio i član vladine radne skupine za borbu protiv huliganizma, a ovakvim učestalim javnim ispadima nepovratno šteti nogometu, ugledu hrvatskog športa, ali i dovodi u pitanje jednakost građana RH pred zakonima propisanim Ustavom RH.

Pozivamo stoga ne samo da policija pokrene prekršajni postupak koji je dužna (obzirom da je prekršaj zabilježen kamerama i dešavao se u prisutnosti više policijskih službenika koji se vide na snimkama), a sud donese pravične kazne (čl. 39. istog zakona), već i da NK Dinamo dodatno donese sankcije koje po Zakonu (čl. 32.) mora imati predviđene u svojim aktima i mora ih upotrijebiti u takvim slučajevima. Na našu žalost, podsjećamo da i u bitnijim slučajevima nezakonitog postupanja, trajnog sukoba interesa i kršenja samih klupskih načela od ovog, do sada nisu reagirali niti nadležni organi niti NK Dinamo.

Za šport čist od nasilja i vrijeđanja, za uređen klub bez nezakonitosti!

Građanska inicijativa "Zajedno za Dinamo!"