Zdravko Mamić: Ako mi uzmete Murića, pobit ću vas i odslužit!

Zdravko Mamić
- Po medijima se najavljivalo da Robert Murić odlazi iz Dinama, a meni je to bilo neshvatljivo jer smo imali definiran odnos za daljnju suradnju. Stoga sam na razgovor pozvao oca i majku Roberta Murića, a na moje iznenađenje, osim Branka Murića, na sastanak su došli i Željko Pakasin i Davor Ćurković. Pitao sam Branka Murića: "Stojiš li iza onog što smo potpisali?" On mi je odgovorio: "Htio bih da o tome razgovaraš s ovdje prisutnom dvojicom." Meni je do tada jedini relevantni sugovornik bio Ćurković i njemu sam se obraćao, a kada mi se on nasmijao u lice, rekao sam mu: "Ne smij mi se u lice jer ću ti golim rukama izvaditi grkljan!" Ćurković me upitao: "Je li ti to meni prijetiš?", a ja sam mu odgovorio: "Ne!" Muriću i Pakasinu nisam prijetio - kazao je u obrani Zdravko Mamić, kojeg je u srpnju Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo zbog prijetnje, piše Večernji list.

Događaj opisan u optužnici zbio se 9. prosinca 2013. oko 11 sati u prostorijama GNK Dinama, a prema optužnici Mamić je Muriću, Pakasinu i Ćurkoviću kazao da "će ih ubiti ako mu uzmu Murića, da će ih sve pobiti i odslužiti..."

I dok Mamić u obrani tvrdi da rečenica u kojoj govori da će nekom grkljan izvaditi golim rukama nije prijetnja, Murić je cijeli taj događaj vidio malo drukčije. Opisao je kako je uime svog sina 1. veljače 2013. s GNK Dinamo zaključio ugovor o profesionalnom igranju te da ga je Zdravko Mamić pozvao da 9. prosinca 2013. dođe u klub radi pregovora o novom ugovoru. Murić je na sastanak poveo Pakasina jer se on profesionalno brinuo o njegovu sinu, te Ćurkovića, koji je zamjenjivao Zorana Lemića, menadžera njegova sina. Osim njih trojice i Zdravka Mamića, sastanku je nazočio i Zoran Mamić, u to vrijeme sportski direktor Dinama.

Od staha isključio telefon

- Desetak minuta nakon što je sastanak počeo, Zdravko Mamić me je povišenim tonom upitao: "Onda, Muriću, je l' se držimo dogovora?" Kazao sam mu da bi o uvjetima novog ugovora trebao razgovarati i s osobama koje se brinu o mom sinu i koje su prisutne na sastanku. U tom trenutku Mamić je pobjesnio, a ja ga nikada takvog nisam vidio. Počeo se dizati sa stolice, Pakasinu i Ćurkoviću govoriti da su nitko i ništa, da su za njega zrak... Bijesnim tonom svima nama je kazao da će nas sve pobiti ako mu uzmemo Murića, rekao je da će nas pobiti i odležati, a onda se Ćurkoviću unio u lice te mu je kazao da će mu grkljan iščupati. Te Mamićeve riječi su me uplašile jer je on jako moćan čovjek. Inzistirao je da potpišem novi ugovor uime svog sina, no meni nije padalo na pamet da išta potpisujem s čovjekom koji prijeti ubojstvom. Nakon toga sam ga se toliko bojao da sam isključio telefon da me ne može dobiti - kazao je Murić u svom iskazu.

Klošari i pohlepnici

Murić je taj iskaz nadopunjavao još dva puta te je kazao i kako je Mamić, na Ćurkovićev upit prijeti li mu, odgovorio: "Da, prijetim ti!" Kazao je i da im je Mamić rekao da ga slobodno mogu prijaviti policiji jer mu se ionako ništa neće dogoditi.

- Ćurkoviću je rekao da je monstrum koji ga vrijeđa po novinama, nama je vikao da smo klošari i pohlepnici. Nitko od nas se na tom sastanku nije smijao jer je situacija bila jako ozbiljna. Inače, tema tog sastanka trebalo je biti produljenje ugovora mog sina za još dvije godine, no o tome se uopće nije razgovaralo - kazao je Murić.

Njegove navode potvrdili su Pakasin i Ćurković, a Ćurković je kazao i da je nakon tog razgovora, iz straha od Mamićevih prijetnji, na svoju kuću stavio videonadzor. Kao svjedoci su saslušani i Krešimir Antolić i Tomislav Svetina, koji su iz susjedne sobe čuli kako Mamić spominje vađenje grkljana.

Svetina je kazao i da je Mamić, na Ćurkovićev upit je li riječ o prijetnji, kazao: "Ne prijetim ti, već samo karikiram jer si ti monstrum!" No tom iskazu, kao ni iskazima Zorana Mamića i Antolića, tužiteljstvo nije vjerovalo, smatrajući ih pristranima.